Sajtóreggelit szervezett a Nyíregyházi Törvényszék

A rendezvényen dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke a bírósági szervezet 2019. évi működéséről és kihívásairól tájékoztatta a sajtó képviselőit, s e körben szót ejtett a közigazgatási bíróság rendszerének átalakításáról is. Elmondta, hogy ez év végén megszűnik Nyíregyházán a közigazgatási bíráskodás, a perekben 2020. január 1-től a regionális Debreceni Közigazgatási Bíróság jár el. A hatályos törvények értelmében nyolc közigazgatási bíróság lesz az országban. Megemlítette azt is, 2020-tól az e-akta rendszer bevezetésével minden peres irat digitális formában is elérhető lesz az ügyfelek számára, így akár otthonról is betekinthetnek a bírósági iratokba. A bírósági szervezet ügyfélközpontú személetéhez igazodik az Ügyfélsegítő elnevezésű intézmény (korábbi nevén panasznap), amely a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelek részére nyújt segítséget.

Sterné dr. Deák Andrea, a törvényszék sajtószóvivője kiemelte, hogy a közelmúltban nagy érdeklődés övezte a polgári jogi témában kiadott bírósági tájékoztató anyagokat, s minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a lakosságot minél szélesebb körben tájékoztassák az őket érintő jogi kérdésekről. Az idén májustól hatályba lépett adatvédelmi rendelet, a GDPR rendelkezéseivel kapcsolatban megemlítette, hogy mind a sajtó, mind az egyes szervezetek részéről nagy körültekintést igényel az adatvédelmi szabályok betartása.

Az új büntetőeljárási törvény vonatkozásában dr. Sörös László sajtószóvivő hangsúlyozta, hogy a tárgyalások továbbra is nyilvánosak, s abban az esetben, ha a létszám korlátozása lenne szükséges egy-egy tárgyaláson, a sajtó képviselői elsőbbséget élveznek. Új elem a törvényben, hogy minden tárgyalás előtt előkészítő ülést kell tartani, melynek során akár ítélet is születhet, amennyiben a vádlott beismeri a bűncselekmény elkövetését.

A sajtóreggeli jó hangulatú, sajtótájékoztatást érintő szakmai beszélgetésekkel zárult.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék