Rügypattanás az almafákon

Már befejezték a metszést az almásban, többek között ez is a szokatlanul meleg időjárásnak köszönhető. Télen nem voltak komolyabb fagyok a térségben, így a kórokozók átteleltek, ezért most permetezni kell a fákat a kártevők ellen. A hét második felében érkező fagyok azonban még nem okozhatnak komolyabb problémát a gyümölcsökben.

Az átlagosnál melegebb időjárás ebben az almásban is felborította a természetes folyamatokat. Korábban sosem látott időjárási rekordok dőltek meg februárban, de már a 2023-as is az elmúlt 125 év legmelegebb éve volt és rekord meleggel indult 2024 is. Európa nagy részén a februári átlaghőmérséklet legalább 2 Celsius-fokkal volt magasabb a normálnál. Kiemelkedő volt az eltérés Közép- és Délkelet-Európa egyes részein, ahol ez 4-6 Celsius-foknál is nagyobb lehetett, ilyen volt Magyarország is – így nyilatkozott a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója a napokban. Miután nem voltak nagy fagyok a térségben, ezért a kórokozók átteleltek, így nagy szükség most a permetezésre, ezt a munkát kedd délelőtt három nagy traktor végezte az almásban. A metszést már befejezték, ami most kifejezetten korainak számít.

Ha az idő nem engedte volna, akkor még mindig metszenénk, március közepéig szoktunk metszetni, hiszen a gyümölcsös elég nagy, ha hideg van, akkor a kórokozóknak egy nagy része elpusztul, de most minden korábban van, félünk attól, hogy ez a jó idő majd megbosszulja magát és a későbbiekben, ha lesz 1-2 fagyos időszak, akkor problémás lesz a gyümölcsösöknek” – nyilatkozta a gazda, Görömbei Vilmos.

Az elmúlt három évben nem a fagy okozta itt a legnagyobb problémát, hanem inkább a jégeső, a nyári jégkár volt a jelentős. Egy márciusi fagy még minőségbeli gondot nem okoz az almában, sokkal inkább egy májusi éjszakai fagy – tette hozzá a gazda. Viszont, ha nem lesz nagy fagy a következő hónapokban, akkor a szabolcsi termelők jó mennyiségekre számíthatnak majd az alma betakarításakor. Itt ezen a 40 hektáros területe összesen négy fajta almát termelnek, amelynek nagy részét étkezési almának szánják, egy kisebb része lesz majd ipari alma.