Robotika verseny: 5 csapat mérkőzött a Digitális Tudásközpontban

Első alkalommal rendezett középiskolások számára robotika versenyt a nyíregyházi Digitális Tudásközpont. A versenyre középiskolásokból álló, 2-3 fős csapatok nevezhettek bármilyen vezérlővel felszerelt robotokkal, amelyek képesek voltak teljesíteni a kijelölt feladatokat. A versenyen öt csapat mérte össze tudását és robotjainak képességeit a Tudásközpontban.

800 mp alatt a Föld körül a Digitális Tudásközpontban címmel hirdette meg a nyíregyházi Digitális Tudásközpont az első középiskolásoknak szóló versenyét. A robotnak az első szakaszon 5 db lufit kellett kidurrantania, majd kővel borított emelkedőn kellett feljutnia egy előre meghatározott pontig. Az utasítást és a pálya alaprajzát előre megkapták a diákok, a sikeres felkészülés érdekében. A csapatok Debrecenből és Nyíregyházáról érkeztek a megmérettetésre.

„Törekszem arra, hogy mindig legyen valami megújulás és más legyen a pálya, az előzőekhez képest maximum csak részben hasonlítson, és olyan feladatok legyenek a versenyben, amit tudok, hogy meg lehet valósítani robottal. Mindig van néhány könnyebb és olyan feladat is, ami eldönti azt, hogy ki fogja megnyerni a versenyt” mondta el Bakti András Tamás, a Digitális Tudásközpont oktatója.

A Digitális Tudásközpont fő célja, hogy segítse a pályaorientációt az informatikához és a digitális tudást igénylő szakmákhoz. Emellett támogatást nyújt a robotika, valamint a 3D tervezés, 3D nyomtatás és az alkotó pedagógia iránt érdeklődő gyerekeknek. A mostani versenyt középiskolás diákok számára hirdette meg a központ.

„A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumból érkeztünk hárman. Lassan 3 éve foglalkozunk a robotikával, erre a versenyre egy hónapja gyakorlunk a csapattársaimmal” – emelte ki Sipos László Máté, a RoboDóczy csapat versenyzője.

A Digitális Tudásközpont elsősorban iskolai csoportok jelentkezését várja. Az intézmény előzetes regisztrációt követően fogadja az érdeklődőket. 

„Itt, a Digitális Tudásközpontban működésünk kezdete óta szervezünk versenyeket, eddig az első két alkalommal az általános iskola felső tagozatos diákjai nevezhettek be és most első alkalommal a középiskolás tanulók számára írtuk ki a versenyt” Béres Edina, a Digitális Tudásközpont központvezetője.

Az oktatók minden korosztályt szeretettel várnak a Digitális Tudásközpontban. Nemrég elindultak a „Tudatos Internethasználat Szépkorúaknak” nevű foglalkozások, melyekre nyíregyházi nyugdíjasok jelentkezését várják. Ezek a foglalkozások három alkalomból állnak, és az idősebb generációnak segítenek a számítógép és az internet világában való eligazodásban. Az eddigi tapasztalatok alapján a szépkorúak nagy örömmel fogadják és élvezik ezt a lehetőséget.