ROADPOL – Ismét akciót tart a rendőrség

Ismét a buszokat és teherautókat ellenőrzi a rendőrség országszerte. A hatóság ROADPOL elnevezésű akciója hétfőn kezdődött és vasárnapig tart. Az egyenruhások kiemelt figyelmet fordítanak a vezetés- és pihenőidővel, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására.

A 38-as főúton is szúrópróbaszerűen állították le a teherautókat a rendőrök kedd délután. Ezek a ROADPOL elnevezésű razziák rendszeresek Magyarországon, a magyar rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján tartja ezen a héten ezt az akciót.

Az akció célja

Nagy számban közlekednek buszok és teherautók Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye útjain is, így fontos a folyamatos ellenőrzés a biztonságos közlekedés érdekében.

A mostani akciónk fő célkitűzése a tehergépkocsik, illetve az autóbuszok ellenőrzése. Ennek keretében a rendőri intézkedés során a kollégák ellenőrzik a vezetési és pihenőidő megtartását, illetve a személyszállításhoz, teherszállításhoz kapcsolódó okmányok, engedélyek meglétét, érvényességét, illetve a járművek műszaki állapotát” – nyilatkozta Vajtó Levente, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezető-helyettese.

Év végi akció eredményei

A rendőrség legutóbbi, tavaly év végi akciójában egy hét alatt 6964 tehergépkocsit és 670 autóbuszt ellenőriztek. Az egyenruhások az ellenőrzött járművek esetében 2195 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 11 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. A tehergépkocsik ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 189 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 208 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 181 alkalommal kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során tíz esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 370 alkalommal nem használták a passzív biztonsági eszközt, 414 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet. Az autóbuszok ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 15 alkalommal, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 16 alkalommal kellett intézkedni. Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül 49 esetben nem használták a passzív biztonsági eszközt, illetve 17-en túllépték a megengedett legnagyobb sebességet – derül ki a police.hu-n közzétett adatokból.