ROADPOL – Ezúttal a biztonsági övek használatát ellenőrzi a rendőrség
fotó: Szarka Lajos

A passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik ezen a héten a rendőrök. A magyar hatóság ezúttal is csatlakozott az európai szintű ROADPOL akcióhoz, ennek keretében szúrópróbaszerűen állítják meg az autósokat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén is. A rendőrség ellenőrzése ez alkalommal a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatára terjed ki.

Egy plüssfigura segítségével mutatta be egy korábbi videójában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság, hogy mi történik, ha a gyermeket nem kötik be a gyermekülésben. Az öv szinte mozdulatlanul tartja a figurát egy nagyobb fékezés esetén, de a biztonsági rendszerek használatának életmentő szerepe is lehet.

Szúrópróbaszerű az ellenőrzés

Hétfő délután a Szent István utcán állították meg az autósokat a rendőrök, a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizték minden autó esetében. A nyíregyházi utakon közlekedők jelentős része szerencsére be volt kötve hétfő délután és fontosnak is tartja, hogy vigyázzon magára, illetve utasaira.

Nagyon fontos számomra a biztonság, minden KRESZ-szabályt igyekszem mindig betartani, mindig bekötöm magam. Két gyerekkel szoktam általában utazni, őket is minden alkalommal bekötöm” – mondta az egyik autós, Petrusák Mónika. Egy fiatal férfi is hasonlóan nyilatkozott: „A biztonsági öv használata egy alapvető dolog és mindig használom, mert az az én életemet védi. Normálisan közlekedem, nem hajtok, mint az őrült” – válaszolta kérdésünkre Ignácz Szabolcs.

ROADPOL „Seatbelt”

Ezen a héten ismét csatlakozott a magyar rendőrség az európai szintű ROADPOL ellenőrzéshez, amely ez alkalommal a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatára terjed ki. A tapasztalat azt mutatja, az emberek a saját rutinjaik szerint vezetnek, így hiába a különböző figyelemfelhívó kampányok és ellenőrzési hetek, sokan továbbra sem használják a biztonsági övet. Pedig ezek használata nem a rendőrség érdeke, hanem az állampolgároké – emelte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

Büntetőpontok

A biztonsági öv használatának elmulasztása közigazgatási bírságot von maga után. Nemcsak a pénzbírságot kell befizetni, hanem büntetőpontot is kap mellé az állampolgár. Ez a fájóbb inkább, mert bár a pénzt kifizetik, azt a 18 büntetőpontot hamar össze lehet szedni, ami három év alatt évül el. Nem ez a célunk egyébként, hanem az, hogy az állampolgárok használják a különböző technikai eszközöket, ami a kocsiban tartózkodók biztonságát jelenti. Itt nemcsak a gépjármű vezetőjére kell gondolni, hanem az utasokra is, teljesen mindegy, hogy hol ülnek a járműben” – nyilatkozta Koncz László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A passzív biztonsági eszközök használatával a balesetek során bekövetkező személyi sérülések jelentős része megelőzhető, illetve a sérülés foka csökkenthető, ez a baleset típusától függetlenül minden esetben igaz – tette hozzá Koncz László alezredes.