Ritók portrék a Váciban – Svédország, Dél-Korea és Szlovénia után Nyíregyházán is!
Ritók Lajos kiállítása a Váci Mihály Kulturális Központban tekinthető meg április 11-ig.
Ritók portrék a Váciban – Svédország, Dél-Korea és Szlovénia után Nyíregyházán is!

Ritók Lajos, Debrecenben élő festő, szobrász és grafikusművész portrékiállítása látható április 11-ig a Váci Mihály Kulturális Központban. A realista stílusban alkotó művész közel 200 kiállítását rendezték már Svédországtól Törökországig, Dél-Koreától Szlovéniáig.

Ritók Lajos portréit ismerheti már a nyíregyházi közönség. Az Átutazók legutóbbi kiállításán szerepelt néhány képe. A belső csendet, a békét keresi. A keleti filozófia és harcművészet híve realista festőművész. Rembrandt utódja.

Az első nagy találkozás az szerintem 7-8 éves koromban történt, amikor láttam egy olyan képeslapot, amelyről olyan idős korban nem tudjuk, hogy ki az a Rembrandt vagy nem is érdekli a gyereket.  De láttam egy olyan templom belsejének a megfestését egy képeslapon, ahol beszűrődik a fény. Na, akkor én nem a képet láttam, hanem benne voltam abban a templomban, és rám sütött a nap.

- így mesélt erről a művész.

Az első találkozás után 35 évvel, Hollandiában sikerült eredetiben meglátni e képet.

Rembrandttal egy épületben, nem kisebb helyen, mint a párizsi Louvre-ban volt szerencséje már kétszer is kiállítani.

Koreában a legjobb 500 akvarell festő közé választották, melynek kiállítás volt a jutalma. Az eddigi 200-nál is több tárlat Párizs és Korea mellett London és Chicago. Hollandia, Németország, Svédország, Svájc, Finnország és Dánia, Törökország, Olaszország és Szlovénia.

Nyíregyházára portrékiállítást hozott.

Öreg embereket, idős arcokat.

Ahogy Ritók Lajos fogalmazott:

Ők zömében erdélyi székely emberek. Olyan emberek, akiket a sors már meghurcolt párszor. Van közöttük olyan is, aki úgy lett öt ország állampolgára, hogy el sem hagyta a falu kerítését. Annak ellenére ezek az emberek önmagukba tudtak figyelmi, nem keseredtek el, és gerinces emberek lettek. Nekem ők a nagy példaképeim.

Csendéletet, tájképet, épületet és női aktot is fest. Túl van már az Egyesült Államokban egy sok várost érintő kiállítássorozaton. Ezidőtájt Pákh Imre támogatja, hogy újabb kapcsolatok szülessenek képei és tengerentúli galériák között.

Ritók Lajos hisz a művészetnek nem csak embert formáló, de gyógyító erejében is, ezért választotta mesterkurzusa témájává a művészeti terápiát.

A Váci Mihály Kulturális Központban április 11-ig nézhetik meg kiállítását az érdeklődők.

Kapcsolódó galéria

Ritók Lajos festőművész kiállítása