Retro hangulat a nyíregyházi könyvtárban

10. alkalommal rendezik meg az Országos Könyvtári Napok programsorozatát. Október 5-e és 11-e között szeretnék a figyelmet a könyvtárakra irányítani, s az olvasókkal és a nem rendszeres könyvtárlátogatókkal is megismertetni a sokszínű szolgáltatásokat.

– A célunk az, hogy minél több embert megszólítsunk és beinvitáljuk a könyvtárainkba – mondta Csontosné Maleczki Ilona, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár megbízott igazgatója. – A könyvtári napok programsorozatához a megye több települése is csatlakozott. Több mint 250 programmal várjuk a könyvtárakba a látogatókat.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban 35 rendezvényt tartanak. Mindennap más a tematika. Október 6-a a megemlékezések napja, ekkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár vándorkiállítására várják a látogatókat, a tárlat megnyitóját kerekasztal-beszélgetés követi. Október 7-én Partnerségben a biztonságos életért címmel szerveznek rendezvényeket, az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzoltók munkájával, de a könyvtár látogatói hallhatnak előadást a bűnmegelőzésről, az egészséges életmódról és a termékbemutatók veszélyeiről is. Október 8-án az egészségmegőrzés lesz a téma véradással, vérnyomás- és testzsírméréssel, de szó lesz a betegségek megelőzéséről és a homeopátiáról is. Október 9-én a könyvek kapják a főszerepet. Író-olvasó találkozóra és kötetbemutatókra várják a látogatókat, és 2015. Nagy Olvasási Kihívásáról is tartanak beszélgetést. Október 10-én és 11-én a Móricz Zsigmond könyvtárban meghosszabbított nyitvatartással, reggel 9 és este 6 óra között fogadják a könyvbarátokat. Az érdeklődők két napon át retro számítógépeket és kvarcjátékokat láthatnak, sőt egymás között cserélhetnek is azok, akik szeretnének kicsit nosztalgiázni. Szombat délelőtt a Csiriptanyára babákat, mamákat és családokat várnak, rendeznek makettkiállítást, vasárnap pedig nonstop mesefelolvasás, kézműves foglalkozás és családi vetélkedő fogadja az érdeklődőket. A Könyves Vasárnapon díjakat is átadnak, többek között a nyár könyvfalójának, a legidősebb és legfiatalabb beiratkozott olvasónak, és bemutatják Nyíregyháza idei könyvét is.

[REKLAM]

Az Országos Könyvtári Napok keretében Nyíregyházán kedden délután megmutatja kiállítását Bornai Tibor, aki előadói esttel is szórakoztatja a közönséget, péntek délelőtt Berg Judit érkezik író-olvasó találkozóra a gyerekekhez, vasárnap délután pedig Lőrincz L. Lászlóval találkozhatnak az olvasók. Október 5-e és 11-e között a könyvtárban ingyenes a beiratkozás és amnesztiahetet is tartanak.

Az Országos Könyvtári Napokkal egy időben egy új szolgáltatás is elindul az ötezer fő alatti kistelepülések könyvtárában. Ezeken a településeken az elmúlt 20 évben fokozatosan megszűntek a mozik, de kiderült, hogy van igény a filmművészeti alkotásokra. A Könyvtármozi-hálózatba bekapcsolt településeken most a könyvtári szolgáltatás részeként magyar filmeket vetítenek, köztük a Mephistót, a Csinibabát vagy éppen a Vukot. A cél, hogy népszerűsítsék a magyar filmeket és visszaidézzék a régi mozik hangulatát.

– Annak idején sokan megéltük azt az élményt, hogy megnéztünk egy filmet, aztán a barátainkkal leültünk és megbeszéltük, hogy milyen volt, mi volt a mondanivalója – mondta Márföldi István, a KönyvtárMozi koordinátora. – Ezt az élményt szerintem otthon nem lehet átélni azzal, hogy megnézünk egy filmet a televízióban vagy DVD-ről, a KönyvtárMozi indításakor fontos szempont volt az is, hogy közösség épüljön az adott településen.

Idén tesztjelleggel indul el a szolgáltatás, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyelőre 11 településen lesz könyvtármozi.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)