REpont rendszer – Július elsejétől nem kerülhet forgalomba nem visszaválható palack

Július elsejétől már nem kerülhet forgalomba olyan palack, ami nem visszaváltható. A hét elején lejárt a türelmi idő, amit a gyártók kaptak még év elején, így egyre többen kezdik el használni majd az üzletekben kihelyezett REpont automatákat.

Egyre gyakrabban találkozhatunk a boltok polcain ezekkel a címkékkel a különböző ásványvizes vagy üdítős palackokon. Az 50 forintos felirat azt jelzi, ezt a terméket vissza lehet váltani akár a nagyobb üzletekben kihelyezett automatákban vagy a kisebb boltok kasszáinál. Rengeteg olyan palack van még forgalomban, amelyekre nem került ilyen címke, így ebben a jósavárosi boltban még nem találkoztak velük az általunk megkérdezett vevők.

Lejárt a türelmi idő

Az automatákat már év elejétől látni lehet a 400 négyzetméteres eladótérrel rendelkező boltokban, de használni sokáig még nem lehetett, miután a gyártók türelmi időt kaptak. Ez most lejárt, így július elsejétől már csak olyan palack kerülhet forgalomba, ami visszaváltható. A gépeken minden fontos információ szerepel, így a használatuk egyszerű. A palackok visszaváltási díja egységesen 50 forint. Ezt kupon formában lehet levásárolni a boltokban vagy készpénzre váltható, egy applikáción keresztül pedig bankkártyára is utalható, illetve jótékony célra felajánlható egy civil szervezet részére, amelyet az automatán keresztül lehet majd kiválasztani.

Ne tapossuk össze!

Néhány változásra azonban érdemes figyelni, hogy a vásárlók valóban visszakaphassák a pénzüket.

A címkén már rajta van az 50 forintos kis matrica is, ami utal arra, hogy már betétdíjas. A nem betétdíjas termékeket nem fogadja el az automata, azokat továbbra is a szelektív gyűjtőbe kell dobni. Arra felhívnám viszont a figyelmet, hogy a visszaváltható csomagolást nem szabad lapítani, megváltozott a szlogen is, most már ne tapossa laposra, mert az összetaposott palackokat nem váltja vissza az automata” – nyilatkozta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Az átállási időszak még hosszú heteket vehet igénybe, így a következő időszakban még betétdíjas és nem visszaváltható termékek is lesznek a polcokon. Az új rendszer célja, hogy környezettudatosabbak legyünk.