Rendhagyó 1956-os kiállítás a Múzeumban

Látványos, interaktív tárlat foglalkozik a Jósa András Múzeumban az 1956-os forradalmat kiváltó eseményekkel, a nép haragjához vezető úttal, és azokkal a történésekkel, amelyek 1956 őszén kavarták fel az emberek életét Magyarországon. Így részleteket tudhatnak meg a látogatók a második világháború utáni helyzetről, az államosításról, a Rákosi-korszakról.

További képekért kattintson a fotóra!

Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum történésze elmondta, a kiállítás legfontosabb célja, hogy emberközelbe hozza a kommunista diktatúra korszakát a ma élők számára és életszerűvé tegye az időszakot.

A kiállítás fókuszában az 1956-os események nyíregyházi történései állnak.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, bár a forradalom Budapestről indult ki, de több vidéki városban voltak forradalmi események. Ezért kifejezetten fontos az, hogy mindenki saját települése szemszögéből is megismerkedjen az 1956-os eseményekkel.

 

Kiállítás, amely a következményeket is bemutatja

 

A kiállítás a forradalmat követő időszakkal is foglalkozik, egészen az 1963-as amnesztia meghirdetéséig. A kiállítóteremben a szervezők kialakítottak két kisebb helyiséget is. Szimbolikusan egy spájz és egy börtöncella fogadja a látogatókat azért, hogy ha csak egy kis időre is, de átérezzék az akkor élt emberek helyzetét megismerjék a kommunista diktatúra eszközeit. Az év végéig megtekinthető időszaki kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság is támogatja.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)