Rendezvényközpontot építenek a székesegyház mellett a római katolikusok

A Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya Főplébánia melletti ingatlanon (4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 5.) építtet Római Katolikus Rendezvényközpontot, amelynek alapkőletételi ünnepségét 2023. október 8-án, vasárnap, 10:30-tól, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház búcsúi ünnepén tartják, egyidejűleg a külsőleg megújult templom megáldásával.  Az alapkövet és a templomot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök fogja megáldani.

A Római Katolikus Rendezvényközpont teljes hasznos alapterülete: 1412,59 m2. Az épület négyszintes kialakítású lesz. A földszinten kap helyet a rendezvényeket kiszolgáló kávézó, ruhatár, központi vizesblokk, raktár, valamint egy multifunkciós átfolyó tér, amelyet mobilfalakkal kisebb terekre lehet majd bontani. Az I. emeleten egy előcsarnokot alakítanak ki, amely a nagy előadóhoz kapcsolódik. Az előadótér felülvilágítókon keresztül jut majd természetes fényforráshoz. Továbbá ezen a szinten kerül elhelyezésre a tálalókonyha is. A II. emeletre kerülnek az öltöző blokkok, a tetőtérben pedig a gépészet helyét valamint a raktárt alakítják ki.

Az épület homlokzatát egy speciális homlokzatburkolati rendszer, a Flexbrick égetett kerámia homlokzatburkolat díszíti majd. A függesztett homlokzatburkolati rendszer mögött egy nagy felületű üvegfal kerül kialakításra, amely szép kilátást biztosít a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház épületére a földszinti multifunkciós térből, valamint az emeleti előcsarnokból.

A közlekedő utakon térkő burkolat készül, a be nem épített területeken pedig parkosítást és fásítást végeznek. A rendezvényközpontot gyalogosan, illetve akadálymentes útvonalon a Samassa József tér irányából lehet megközelíteni, gépjárművel pedig a Bujtos utca irányából.  

Római Katolikus Rendezvényközpont építésének beruházási összköltsége: 1.154 M Ft,

A beruházás kivitelezője: Vespertinus Kft.

A felelős tervező: Archicum ST Kft.

Műszaki ellenőr: BACSATERV Kft.

A kivitelezés várhatóan 2025. február 28-ig fejeződik be.