Reményekkel várja a koronavírus elleni védőoltások alkalmazását a Gyógyszerészi Kamara
Fotó: Illusztráció

Nagy reményekkel várja a koronavírus elleni védőoltások alkalmazását a Magyar Gyógyszerészi Kamara – derül ki az elnökség egy korábbi közleményéből.

Indoklásuk szerint vakcinával megfékezhető a járvány és újra normális lehet az élet. Úgy vélik, hogy a védőoltások magyarországi használatát engedélyező hatóság eddigi tevékenysége megfelelő garancia arra, hogy hatásos és biztonságos legyen az engedélyezett oltás.

Mint köztudott, az egészségügyben dolgozók oltásával indult a kampány, így a patikusok is az első körben vehetik fel a védőoltást. A nyolcezer aktív hazai és a megyei kb. négyszáz gyógyszerész nagy többsége jelentkezett már a megfelelő fórumon. A megyei gyógyszerészi kamara elnöke – aki Demecserben vezet patikát – kollégáival együtt a hétvégén megkapta az első vakcinát a Jósa András kórházban megszervezett oltóponton, ahol telefonos egyeztetés után meghatározott időpontban kellett megjelenniük.

Dr. Tari János, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke így fogalmaz: „Aki teheti, az oltassa be magát! Jelenlegi álláspontunk szerint másként gyógyítani nem tudjuk, és nem lehet tudni sajnos, ha valaki elkapja a fertőzést, akkor milyen tünetei lesznek. Enyhébb vagy súlyosabb, netalán fatális kimenetelű. Úgyhogy mindenképpen bízni kell a védőoltásokban, hiszen gyerekkorunkban is elég sok kötelező védőoltást kapunk, és ez teszi lehetővé, hogy a betegségek ellen ellenállóvá legyünk. Mint minden védőoltásnál, enyhe bőrpír, egy kis izomfájdalom, esetleg egy kis láz az előfordulhat, de ez múló egy-két napos mellékhatás, ami bármelyik védőoltással kapcsolatban felléphet.”

Az ismeretes, hogy ez egy új típusú védőoltás, nem legyengített vírusokat juttatnak a szervezetbe, más mechanizmus indítja be a vírus elleni védekezést. Az eddig oltottak három hét múlva kapják meg a következő vakcinát.

„A szakemberek azt mondják, hogy ez köztünk marad, ugyanúgy, mint az influenza. Remélem, hogy a vírus előbb-utóbb talán gyengíteni fog magán, hiszen az ún. spanyolnátha a múlt század elején egy óriási világjárványt okozott, de később is velünk maradt, bár sokat szelídült. Mint civil ember, ebben bízom, hogy a későbbiek folyamán ez történik a vírussal. Ha megvan a hatékony védőoltás, akkor talán minden évben érdemes lesz felvenni. Ugyan még most fogják tesztelni, hogy meddig fog ez védettséget nyújtani, vagy pedig jön egy olyan változata a vírusnak, ami ellen új vakcina szükséges, de a védőoltás alapja megvan – ugyanúgy, mint az influenza ellenit is minden évben újratervezik –, és a leggyakrabban előforduló törzsek ellen véd” – tájékoztatott dr. Tari János.

Amíg nem jutnak nagy tömegek a védőoltáshoz, addig követni kell a védekezés fontos szabályait! Viseljük a maszkot, gyakran mossunk kezet, és tartsunk kellő távolságot embertársainktól, kerüljük a tömeget! A gyógyszerészi kamara megyei elnöke felhívta a figyelmet az egészséges életmódra, az egészséges táplálkozásra, a mozgás szerepére, mely erősíti az immunrendszerünket. Hivatkozott arra is, hogy számos cikk jelent meg a D-vitamin jelentőségéről, melyet más tanulmányok persze cáfolnak a vírus elleni védekezés kapcsán. Az biztos, hogy különösen így, téli időszakban fokozottan ajánlatos a vitaminok fogyasztása.