Rekordkísérlet a Cantemus Kórussal – Mindenkit dalra hív az énekkar
Fotó: Trifonov Éva

Rekordot állít a Nyíregyházi Cantemus Kórus. A világhírű énekkar a koronavírus-járvány miatt idén nem tudja megszervezni a XIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, ezért online rekordkísérletet indított. Harminc nap alatt minél több embernek kell elénekelni az István, a király rockopera himnikus dallamát.

 

Szerda délben kezdetét vette a Nyíregyházi Cantemus Kórus rekordkísérlete. A cél, hogy harminc nap alatt minél több ember énekelje el az István, a király rockopera ismert dallamát. Idén szervezték volna a XIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, amelyet minden évben ez a himnikus dal zár.

„Az egész világot, a Fülöp-szigetektől, Japánon keresztül, mindenfele, amerre jártunk, Spanyolország és sorolhatnám, akik egyszer itt jártak ezen a fesztiválon és találkoztak ezzel az euforikus, utolsó nagy énekléssel, azokat kérjük, tartsanak velünk és ők is fertőzzék tovább az egész világot” – mesélte Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy.

Online éneklés

A rekordkísérlethez a felkeltanapunk.hu oldalt kell felkeresni, elkészíteni a saját felvételünket és elküldeni a szerverre. A beérkezett felvételekből egy rekordkísérleti mozaikvideó készül, amit a Cantemus online közösségi felületein mutatnak be augusztus 20-án.

„Ez most egy nagyon-nagyon fontos küldetéstudattal rendelkező rekordkísérlet, hiszen itt az emberek jókedvének visszaadásáról, az éneklésről és annak a közösségformáló erejéről szól ez a rekordkísérlet, amely egy gyűjteményes és sebességrekord is egyben” – mondta Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora.

Segítőpontok városszerte

Városszerte segítő rekordpontokon várják azokat, akik bizonytalanok a digitális platformok használatában vagy nem mernek magukban énekelni. A különböző helyszíneken, mint például a Nyíregyházi Állatparkban vagy a Parkfürdőben, a kórus tagjai bárkivel eléneklik.