Egy igazi nagyágyú a V4 magyarországi kerékpárversenyein

A horvát Bruno Valcic neve sokak számára onnan lehet ismerős, hogy 2015-ben ő volt az, aki kizárta a Vuelta a Espana második szakaszán Vincenzo Nibalit, de neki kellett döntést hoznia Chris Froome ominózus ügyében a 2016-os Francia Körversenyen is.

A V4 Kerékpárverseny (augusztus 19.) és a Visegrad 4 Juniors ifjúsági világkupa (augusztus 26-28.) szervezője a Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület felkérte a sportág egyik legismertebb nemzetközi bíróját, hogy vegyen részt a magyar viadalokon, melynek az ötvennégy esztendős szakember örömmel eleget is tesz.

Bruno Valcic 1998-ban kezdett nemzetközi versenybíróként dolgozni, eddigi pályafutása során négy Giro d’Italián, két Tour de France-on és egy Vuelta a Espanán bíráskodott, de nyolc különböző (országút, hegyikerékpár, cyclo-cross) világbajnokságon, a 2012-es londoni olimpián és megannyi WorldTour versenyen is volt lehetősége dolgozni.

A versenybírói pályafutása során két ízben került a média középpontjába, először 2015-ben, amikor a Spanyol Körverseny második szakaszán diszkvalifikálta Vincenzo Nibalit, majd egy évvel később a Tour de France-on kellett egy nagyon fontos döntést meghoznia Chris Froome ügyében, aki mint arra emlékezhetünk, kerékpár nélkül futott felfelé a Mont Ventoux emelkedőjén.

„Egy komoly bukást követően, - amelybe sokan belekeveredtek a favoritok közül is – több kisebb csoport próbált meg felzárkózni a főmezőnyhöz – mondta Valcic a Nibali féle esetről. - Vincenzo is felért, ám a versenybírók közül senki sem látta azt, hogy a csapatautója húzta fel. A szakaszt követően az egyik újságíró mutatott filmfelvételeket az esetről, amely alapján Nibalit a zsűri azonnal kizárta. Nehéz döntés volt, de a kerékpáros társadalom pozitívan fogadta. Froome esetében a bukás 1,2 kilométerrel a cél előtt történt. Minden körülményt figyelembe véve hozta meg a zsűri azt a döntést, hogy az esés pillanatában fennálló tizennyolc másodperces időkülönbséget rögzíti, és a versenyt 1,2 kilométerre a céltól neutralizálja. Abban az évben Froome volt a legerősebb, aki később könnyedén meg is nyerte az összetettet. A mai napig is mindkét esetben úgy gondolom, hogy a helyzetnek megfelelő döntés született.”

A sportág egyik legnevesebb versenybírója még sohasem járt Magyarországon, így örül a lehetőségnek, egyben bízik benne, hogy egy kis szerencsével hazánk kerékpársportja is csak felfelé ívelhet.

- A magyar versenyek nagyon jól szervezettek – folytatta. - Véleményem szerint a lehetőségekhez képest igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni belőlük. Ez nagy dolog, tekintve a közép-európai országok anyagi lehetőségeit. Úgy gondolom, hogy elkötelezettséggel, erős támogatói segítséggel és egy kis szerencsével a magyar kerékpársport pályája is csak felfelé ívelhet.”

A versenyekkel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamának hivatalos honlapján (https://www.v4kerekparverseny.hu/) találhatók.