Régészet Napja - A Jósa András Múzeum két helyszínen kínál  tartalmas programokat
Régészet Napja június 18-19. (Fotó: archív)

A Régészet Napját Magyarországon hetedik alkalommal rendezik meg, amelyhez a Jósa András Múzeum már hat éve folyamatosan csatlakozik. A rendezvények mindig egy-egy témához kapcsolódnak, az idén a nyíregyházi múzeum programjait a közösségi régészet köré szervezi. Június 18-án és 19-én két helyszínen kínálunk tartalmas és színes programokat.

Pénteken a tiszavasvári Wienerberger bányánál folyó régészeti feltárásunkra invitáljuk az érdeklődőket. Itt egy nyílt nap keretén belül mutatjuk be a korábbi ásatások eredményeit, az azokat követő bányakitermelés folyamatát, illetve megismerkedhetünk a munkálatok után kialakult tavak vízi világával. A helyszínre kilátogatók találkozhatnak önkéntes fémkeresőinkkel, leletbejelentőinkkel, akik eddigi eredményeikről, „leleteikről” kötetlen beszélgetés keretén belül mesélnek. A jövő régészeinek, régészeti önkénteseinek miniásatást alakítunk ki a nagy ásatáson belül.

Szombaton a Sóstói Múzeumfalu Árpád-kori falujában kísérleti régészet keretén belül a bronzöntés fortélyaiba tekinthet bele a kedves látogató. Bíró Csaba bronzöntőről és munkájáról az M1 Mesterember 2021.06.06-i adásban látható egy videó: https://mediaklikk.hu/video/mesterember-2021-06-06-i-adas/?fbclid=IwAR3-SlXVcVupY-oGq5q1b5VMunDFKYSxDdfQjJ47rE_fjtHG0cABtQ1cwLg#

Az eseményre ráhangolódásként egy játékot is előkészítettünk. Június 3-tól a város frekventáltabb részeire Régészet Napja feliratú faládákat helyezünk ki, amelyeken egy QR-kód is szerepel. Minden ládához tartozik egy-egy izgalmas lelet és megtalálásának a története. Aki az összes ládát megtalálja, az a múzeumi belépőt 10 százalék kedvezménnyel tudja megvásárolni. Sőt, jogosult lesz részt venni a nyereményjátékunkon, ahol régészeti témájú könyveket és Régészet Napja feliratos pólókat sorsolunk ki.

Aki ismer a ládákon elrejtett történetekhez hasonló eseteket, ossza meg velünk a QR-kód beolvasásakor jelentkező chatroboton keresztül. A történetek beküldői a sorsolásban ugyancsak részt vesznek.

Fontos tudnivalók!

A reggel 9 órától délután 2 óráig tartó pénteki program regisztrációhoz kötött. A tiszavasvári helyszínre a múzeumból óránként indul egy-egy autóbusz/kisbusz. A látogatók egyénileg is érkezhetnek a nyílt napra. Az ásatási helyszínre a Fehértói út felől lehet kijutni, amelynek az utolsó 800 métere jól járható földút.

Kérjük, hozzanak magukkal terephez és időjárásnak megfelelő öltözéket (széldzseki, sapka, lapos talpú cipő)!

 Jósa András Múzeum