Régen nem volt ilyen népszerű a házasságkötés Nyíregyházán, mint az elmúlt időszakban
Régen nem volt ilyen népszerű a házasságkötés Nyíregyházán, mint az elmúlt időszakban

A koronavírus-világjárvány miatt idén egy időre betiltották a nagy lakodalmak megtartását, emiatt a házasulandó párok álmai is átalakultak vagy épp meghiúsultak. Ennek ellenére azonban nem csökkent a „holtomiglan, holtodiglan” kedv, sőt! Régen nem volt ilyen népszerű a házasságkötés Nyíregyházán, mint az elmúlt időszakban.

Nyíregyháza Polgármesteri Hivatala a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzetben is megteremtette annak feltételeit, hogy a lehető legbiztonságosabb keretek között megtarthatóak legyenek a polgári házasságkötések. A hivatal a járvány során egyetlen esetben sem mondott le esküvői eseményt, sőt, megteremtették annak lehetőségét is, hogy a párok a már bejelentett időpontjukat áthelyezzék vagy akár lemondják, esetleg bejelentsék házasságkötési szándékukat.

Növekvő tendencia

Dr. Kása Brigitta aljegyző, a Polgármesteri Hivatal hatósági főosztályvezetője szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, régen nem volt ilyen népszerű a házasságkötés városunkban, mint az elmúlt időszakban. A tavalyi növekedő tendencia ebben az évben is folytatódni látszik, hiszen a járvány kezdeti és felívelő időszakában, 2020. március-áprilisban közel annyi esküvőt tartottak meg a Gróf Károlyi Ferenc Házasságkötő Teremben, mint tavaly egész első negyedévben. (Annak ellenére is, hogy a járványhelyzet miatti bizonytalanság, amely elsősorban a házasságkötéseket követő családi rendezvények, lakodalom megtartását érintette a vendéglátóhelyek bezárása okán, illetve a határok lezárása – kihatott a lemondásokra vagy az új házassági bejelentésekre.)

Nyár végén, ősz elején robbanni fog a szám

Házasságkötésre továbbra is a legnépszerűbb hónap a szerelem hónapja, május. A májusra tervezett esküvők idén a párok érthető óvatossága okán nem közelítette meg a tavalyi számokat, 2019-ben 80 pár, 2020-ban 59 pár kötött házasságot ebben a hónapban – folytatta, hozzátéve, a népszerűségi listán a májust az augusztus és a szeptember hónapok követik, eddig augusztusra 48, szeptemberre 44 pár jelentkezett be.

– Azt tapasztaltuk, hogy a házasságkötést tervezők inkább kivártak a bejelentkezésekkel és az év hátralévő időszakára tervezik esküvőjük megtartását. Ezt támasztja alá az is, hogy mostanra mintegy 60 pár kérelmezte a korábban bejelentett időpontjának a halasztását, amelyek között eredetileg nyárra tervezett menyegzők is új időpontra helyeződtek. Figyelemmel az elmúlt évek tendenciáira és a párok általunk tapasztalt körültekintő hozzáállására, azzal számolunk, hogy a korlátozások enyhítésével a nyár végi és őszi időszakban a bejelentkezések száma még növekedni fog. Összességében azonban azt mondhatjuk, hogy a férfi és nő szoros szövetségét legjobban tükröző házasság reneszánszát éli és ennek megfelelően Nyíregyházán is növekedett a házasságkötések és a bejelentkezések száma az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Már tarthatók nagy lakodalmak

Mint ismert, március 11-ét követően, a veszélyhelyzet kihirdetése miatt, a házasságkötő teremben a házasulandók és a vendégek száma együtt legfeljebb 12 fő lehetett, majd május 8-tól ez a szám 40 főre emelkedett, ugyanis a szabályok értelmében így garantálható a biztonságos 1,5 méteres védőtávolság.

– Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a terem berendezése során gondoskodott a megfelelő védőtávolság betartásáról és betartatásáról, valamint a kézfertőtlenítő kötelező használatáról. Elrendeltük továbbá rövidített szertartások tartását, hogy azt követően a bútorzat fertőtlenítéséről és a helyiség szellőztetéséről gondoskodhassunk takarítószemélyzet bevonásával. A vendégeket fogadó anyakönyvvezető pedig a mai napig is maszkot és kesztyűt visel. Az esküvői szertartáson részt vevő vendégek számának növelése attól függ, hogy a közeljövőben a kormány fenntartja-e az általános óvintézkedéseket, köztük a biztonságos védőtávolságra vonatkozó szabályt.

Június 12-tõl kezdődően egyébként már újra lehetőség van arra is, hogy a szertartás során a párok pezsgős felszolgálást kérjenek. A felszolgáló azonban természetesen a higiéniai előírások betartása érdekében maszkot és kesztyűt visel.                                        

213 pár mondta ki a boldogító igent

– 2020. június 8-ig Nyíregyházán 213 pár mondta ki a boldogító igent és mindössze 3 házasság köttetett külső helyszínen. Összehasonlításképp, 2019. azonos időszakában: 196 házasságkötés volt, ebből 186 pár házasságkötő teremben, 10 pár külső helyszínen kötött házasságot. Ebben az évben még 210 pár tervez házasságot kötni a bejelentkezések alapján és ebből külső helyszínre 18 pár szervezi a szertartást, amelynek megtartására 200 főig most már van lehetőség a kormány májusi döntése nyomán.