Referenciaóvoda Nyíregyházán

Az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményében a gyerekek Balatoni Katalin néptáncpedagógus Így tedd rá! programjának segítségével tanulják a táncot és a zenét. Az óvoda pedagógusai tavaly ismerkedtek meg a nevelési módszerrel, mostanra pedig már hivatalosan is referenciaóvodává vált az intézmény. Az Így tedd rá! program az országban öt évvel ezelőtt jött létre.

Balatoni Katalin, a program ötletgazdája érdeklődésünkre elmondta, öt évvel ezelőtt döntötte el, hogy szeretné megreformálni mindazt, ami az óvodákban népi játék és néptánc terén működik, ugyanis saját tapasztalataiból azt látta, hogy a gyerekeknek ez nagyon sok élményt ad, szeretné, hogyha ezt jól kaphatnák meg az intézményekben és ezért indították el ezt az Így tedd rá! programot.

 

JÁTÉK- ÉS TÁNCÉLMÉNY

 

A néptáncpedagógus szerint a program közben a gyerekek olyan játék- és táncélményt kapnak, amit az életben bármikor előhúzhatnak majd a zsebükből. A népzenére és a néptáncra épülő program segédeszközöket is alkalmaz. A similabda, a tulipánok, a gumi- és a babzsákok segítik a kicsiket abban, hogy a tánclépéseket könnyen és gyorsan sajátítsák el.

Szálkuné Mikulás Katalin, a tagintézmény vezetője hangsúlyozta: Ez a program remekül működik. Látni a gyermekek arcán, hogy mosolyognak és szeretettel, örömmel játsszák ezeket a játékokat.

További képekért kattintson a fotóra!

 

A referenciaóvoda ünnepségén részt vett Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő is, aki örömmel mondta el, hogy az önkormányzat 2 óvoda építésére nyújtott be pályázatot, aminek bíznak pozitív elbírálásában, és idén további fejlesztések is várhatóak.

– Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nagyon sokat fordított az elmúlt évben arra, hogy kiemelten fejlessze az óvodákat – mondta. – Az óvodafejlesztések terén elsődlegesen arra kellett figyelnünk, hogy milyen korszerűsítéseket, ablakcseréket, fűtésrekonstrukciót kellett végrehajtanunk. Látható ebben az intézményben is, hogy itt is van már mit tenni. Ebben az évben várhatóan ez az óvoda is meg fog újulni.

Az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézménye most már bázisintézménnyé vált, hiszen a megyében és a városban elsőként referenciaintézménnyé avatták.

Bruszel Dóra

(Fotó: Trifonov Éva)