Receptek karácsonyra – Szegedi halászlé, pontytepertő
Karácsonykor a legtöbb helyen a hagyományos magyar ízeké a főszerep az ünnepi menüben. Vannak ételek, melyeket év közben csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen étel például a halászlé, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.
A halászlé elkészítése
A halakat megtisztítjuk, kifilézzük. A filéket sűrűn beirdaljuk, alaposan besózzuk, 1 órára hűtőbe tesszük a belsőségekkel együtt.
Az alapléhez egy fazékban megpirítjuk a szalonnát, rádobjuk a negyedekre vágott vöröshagymát, a paradicsomot, a paradicsompürét, kápia paprikát, feketeborsot, a meghámozott burgonyát, a megtisztított fokhagymát, egy fél csípős paprikát, az egész csukát, valamint a ponty és a kecsege fejét és farkát. Felöntjük vízzel, sózzuk, és 3 órán át főzzük. (Csak akkor szórjuk meg bőségesen pirospaprikával, amikor már forr.)
A kész alaplevet leszűrjük, a haldarabokból eltávolítjuk a nagyobb szálkákat, majd az egészet visszapasszírozzuk a lébe és felforraljuk. Beletesszük a halfiléket és körülbelül tíz percig főzzük. Ezután beletesszük a haltejet, és ha van, az ikrát, majd további tíz percig főzzük. A kecsege húsát egy kis vajon megsütjük, és az apró kockákra vágott csípős paprikát az elkészült halászlé mellé tálaljuk.
A haltepertő elkészítése
A ponty hasaaljából egy centiméter vastag csíkokat vágunk, sózzuk, borsozzuk, hűtőbe tesszük. Lisztet, pirospaprikát, zsemlemorzsát (pankó morzsa), őrölt babérlevelet, őrölt borsot, szerecsendiót és szárított kaprot összekeverünk, sózzuk. A halcsíkokat beforgatjuk a keverékbe, és bő olajban pár perc alatt aranyszínűre sütjük, majd papírtörlőn leitatjuk.
Hozzávalók:
Halászlé:
- ponty: 800 gr
- csuka: 800 gr
- kecsege: 500 gr
- harcsa: 500 gr
- füstölt szalonna: 100 gr
- vöröshagyma: 1000 gr
- paradicsom: 4 db
- sűrített paradicsom: 50 gr
- szegedi édesnemes paprika: 100 gr
- fokhagyma: 1 fej
- erős paprika: 2 db
- burgonya: 1 db
- só, bors
Haltepertő:
- ponty hasa alja: 400 gr
- liszt BL55: 200 gr
- zsemlemorzsa: 100 gr
- étolaj: 500 ml
- pirospaprika, só, bors,
- babérlevél, szárított kapor, szerecsendió
Mártogatós (opcionális):
- sült fokhagyma
- majonéz
- só
- bors
- szárított kapor
Forrás: hirado.hu