Receptek karácsonyra – Szegedi halászlé, pontytepertő

Dec 24, 2021

Karácsonykor a legtöbb helyen a hagyományos magyar ízeké a főszerep az ünnepi menüben. Vannak ételek, melyeket év közben csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen étel például a halászlé, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.

A halászlé elkészítése

A halakat megtisztítjuk, kifilézzük. A filéket sűrűn beirdaljuk, alaposan besózzuk, 1 órára hűtőbe tesszük a belsőségekkel együtt.

Az alapléhez egy fazékban megpirítjuk a szalonnát, rádobjuk a negyedekre vágott vöröshagymát, a paradicsomot, a paradicsompürét, kápia paprikát, feketeborsot, a meghámozott burgonyát, a megtisztított fokhagymát, egy fél csípős paprikát, az egész csukát, valamint a ponty és a kecsege fejét és farkát. Felöntjük vízzel, sózzuk, és 3 órán át főzzük. (Csak akkor szórjuk meg bőségesen pirospaprikával, amikor már forr.)

A kész alaplevet leszűrjük, a haldarabokból eltávolítjuk a nagyobb szálkákat, majd az egészet visszapasszírozzuk a lébe és felforraljuk. Beletesszük a halfiléket és körülbelül tíz percig főzzük. Ezután beletesszük a haltejet, és ha van, az ikrát, majd további tíz percig főzzük. A kecsege húsát egy kis vajon megsütjük, és az apró kockákra vágott csípős paprikát az elkészült halászlé mellé tálaljuk.

A haltepertő elkészítése

A ponty hasaaljából egy centiméter vastag csíkokat vágunk, sózzuk, borsozzuk, hűtőbe tesszük. Lisztet, pirospaprikát, zsemlemorzsát (pankó morzsa), őrölt babérlevelet, őrölt borsot, szerecsendiót és szárított kaprot összekeverünk, sózzuk. A halcsíkokat beforgatjuk a keverékbe, és bő olajban pár perc alatt aranyszínűre sütjük, majd papírtörlőn leitatjuk.

Hozzávalók:

Halászlé:

  • ponty: 800 gr
  • csuka: 800 gr
  • kecsege: 500 gr
  • harcsa: 500 gr
  • füstölt szalonna: 100 gr
  • vöröshagyma: 1000 gr
  • paradicsom: 4 db
  • sűrített paradicsom: 50 gr
  • szegedi édesnemes paprika: 100 gr
  • fokhagyma: 1 fej
  • erős paprika: 2 db
  • burgonya: 1 db
  • só, bors

Haltepertő:

  • ponty hasa alja: 400 gr
  • liszt BL55: 200 gr
  • zsemlemorzsa: 100 gr
  • étolaj: 500 ml
  • pirospaprika, só, bors,
  • babérlevél, szárított kapor, szerecsendió

Mártogatós (opcionális):

  • sült fokhagyma
  • majonéz
  • bors
  • szárított kapor

 

Forrás: hirado.hu

Előző hír
A Móricz Zsigmond Színház Zenés Szilveszteri Gálaműsorral készül az év utolsó napjára!
Következő hír
Tovább fejlődik Sóstó

Kapcsolódó híreink