Receptek karácsonyra – Porhanyós, selymes, csokis zserbó

Dec 22, 2021

Karácsonykor a legtöbb helyen a hagyományos magyar ízeké a főszerep az ünnepi menüben. Vannak ételek, melyeket év közben csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen desszert például a top ünnepi sütemények közé tartozó zserbó, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.

Elkészítés:

A tésztához a sót, a lisztet, a porcukor egy részét a sütőporral összekeverjük. Közben a tejben feloldjuk a cukor másik részét és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztkeverékünkhöz adjuk a tojássárgáját, az élesztős tejet és ráreszeljük a fagyos vajat.

A tésztát alaposan kidolgozzuk és négy egyenlő részre osztjuk, használjunk mérleget. Fóliába csomagoljuk és hűtőben fél órát pihentetjük.

Közben bekeverhetjük a tölteléket:

A porcukrot átszitáljuk és összekeverjük a pörkölt, darált dióval, majd a lekvárt és a vaníliák kikapart magját.

A tésztalapokat vékonyra nyújtjuk, amiből hármat arányosan megkenünk a diós lekvárral, majd egymásra tesszük, végül az üres tésztalapot is rátesszük. Tojással megkenjük a tetejét, vékony tűvel sűrűn megszurkáljuk, majd előmelegített, 160 fokos sütőben sütjük aranybarnára, körülbelül 40-50 perc – ha van, használhatunk megfelelő méretű sütőkeretet, úgy szép négyzet alakú lesz. Ha elkészült, langyosra pihentetjük.

Közben a csokimázhoz vízgőz felett összeolvasztjuk a hozzávalókat, és átvonjuk vele a langyos zserbót. Hagyjuk hűvös helyen pihenni.

Sose tesszük hűtőbe, szobahőmérsékleten lesz igazán porhanyós.

Hozzávalók:

Tészta:

  • finomliszt: 550 g
  • vaj, fagyosan: 250 g
  • élesztő: 25 g
  • tojássárgája: 5 db
  • porcukor: 11 dkg
  • sütőpor: fél csomag (7g)
  • tej: 1 dl
  • tejföl: 2 ek
  • citrom reszelt héja: 1 db
  • só: 2 nagy csipet

Töltelék:

  • sárgabaracklekvár: házi 700 g
  • darált, pörkölt dió: 400 g
  • porcukor: 100 g
  • vanília kikapart magja: 2 db
  • só: 1 nagy csipet

Csoki máz:

  • manjari étcsokoládé: 64%-os 200 g
  • vaj: 5dkg
  • méz: 1 ek.
  • étolaj: 1 kk.

 

Forrás: hirado.hu

Előző hír
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. munkalehetőségeket kínál
Következő hír
Tovább fejlődik Sóstó

Kapcsolódó híreink