Receptek karácsonyra – Porhanyós, selymes, csokis zserbó
Karácsonykor a legtöbb helyen a hagyományos magyar ízeké a főszerep az ünnepi menüben. Vannak ételek, melyeket év közben csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen desszert például a top ünnepi sütemények közé tartozó zserbó, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.
Elkészítés:
A tésztához a sót, a lisztet, a porcukor egy részét a sütőporral összekeverjük. Közben a tejben feloldjuk a cukor másik részét és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztkeverékünkhöz adjuk a tojássárgáját, az élesztős tejet és ráreszeljük a fagyos vajat.
A tésztát alaposan kidolgozzuk és négy egyenlő részre osztjuk, használjunk mérleget. Fóliába csomagoljuk és hűtőben fél órát pihentetjük.
Közben bekeverhetjük a tölteléket:
A porcukrot átszitáljuk és összekeverjük a pörkölt, darált dióval, majd a lekvárt és a vaníliák kikapart magját.
A tésztalapokat vékonyra nyújtjuk, amiből hármat arányosan megkenünk a diós lekvárral, majd egymásra tesszük, végül az üres tésztalapot is rátesszük. Tojással megkenjük a tetejét, vékony tűvel sűrűn megszurkáljuk, majd előmelegített, 160 fokos sütőben sütjük aranybarnára, körülbelül 40-50 perc – ha van, használhatunk megfelelő méretű sütőkeretet, úgy szép négyzet alakú lesz. Ha elkészült, langyosra pihentetjük.
Közben a csokimázhoz vízgőz felett összeolvasztjuk a hozzávalókat, és átvonjuk vele a langyos zserbót. Hagyjuk hűvös helyen pihenni.
Sose tesszük hűtőbe, szobahőmérsékleten lesz igazán porhanyós.
Hozzávalók:
Tészta:
- finomliszt: 550 g
- vaj, fagyosan: 250 g
- élesztő: 25 g
- tojássárgája: 5 db
- porcukor: 11 dkg
- sütőpor: fél csomag (7g)
- tej: 1 dl
- tejföl: 2 ek
- citrom reszelt héja: 1 db
- só: 2 nagy csipet
Töltelék:
- sárgabaracklekvár: házi 700 g
- darált, pörkölt dió: 400 g
- porcukor: 100 g
- vanília kikapart magja: 2 db
- só: 1 nagy csipet
Csoki máz:
- manjari étcsokoládé: 64%-os 200 g
- vaj: 5dkg
- méz: 1 ek.
- étolaj: 1 kk.
Forrás: hirado.hu