Receptek karácsonyra – A nagymama mézes krémese
Karácsonykor a legtöbb helyen a hagyományos magyar ízeké a főszerep az ünnepi menüben. Vannak ételek, melyeket év közben csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen desszert például az ünnepek egyik top süteménye, a mézes krémes, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.
Elkészítés:
Tészta:
A tésztához a vajat, a porcukrot, a tojásokat, a mézet és a sót vízgőz felett összeolvasztjuk, felmelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát. Összedolgozzuk a tésztát, három egyenlő részre osztjuk, és még melegen, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. 170 fokos sütőben világos aranyszínűre sütjük, körülbelül 20 perc. Még melegen, gazdagon megkenünk baracklekvárral két lapot a háromból, és félretesszük pihenni.
Krém:
A tejet elkeverjük a sóval, a vaníliarúd kikapart magjával, hozzáadjuk a lisztet, és felfőzzük, hagyjuk hűvösre hűlni. Közben a kézmeleg vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd a habos-cukros vajat összeforgatjuk a tejkrémmel. Megkenjük a krémmel a két lekváros tésztalapot és egymásra tesszük, végül az üres tésztalapot is rátesszük. Enyhén összenyomjuk.
Csokoládé áthúzó:
Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a csokival és a mézzel. Ha kész, hozzácsurgatjuk a tejszínt, és alaposan elkeverjük egy szilikon végű spatulával. Ne habverővel, ne vigyünk bele levegőt. Ha kész, hagyjuk körülbelül 40 fokosra hűlni, csak ezután kenjük a süti tetejére, különben híg és lefolyik.
Hozzávalók:
Tészta:
- vaj: 5 dkg
- porcukor: 20 dkg
- méz: 1 ek.
- tojásfehérje: 2 db
- tojássárgája: 1 db
- liszt: 40 dkg
- szódabikarbóna 1 kk.
- só: 1 csipet
- sárgabaracklekvár, házi a tészta kenéshez
Főzött tejkrém:
- liszt: 10-12 dkg
- tej: 0,5 l
- porcukor: 20 dkg
- vaj: 15 dkg
- só: 1 csipet
- vanília: 1 rúd
Csokoládé áthúzó:
- étcsokoládé, Manajari : 64%-os 20 dkg
- vaj: 5 dkg
- méz: 1 ek.
- tejszín: 0,5 dl
Forrás: hirado.hu