Receptek karácsonyra – A nagymama mézes krémese
Fotó: Főmenü

Karácsonykor a legtöbb helyen a hagyományos magyar ízeké a főszerep az ünnepi menüben. Vannak ételek, melyeket év közben csak ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az ünnepi asztalról azonban nem hiányozhatnak. Ilyen desszert például az ünnepek egyik top süteménye, a mézes krémes, amelyet ön is elkészíthet a Főmenü receptje alapján.

Elkészítés:

Tészta:

A tésztához a vajat, a porcukrot, a tojásokat, a mézet és a sót vízgőz felett összeolvasztjuk, felmelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát. Összedolgozzuk a tésztát, három egyenlő részre osztjuk, és még melegen, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. 170 fokos sütőben világos aranyszínűre sütjük, körülbelül 20 perc. Még melegen, gazdagon megkenünk baracklekvárral két lapot a háromból, és félretesszük pihenni.

Krém:

A tejet elkeverjük a sóval, a vaníliarúd kikapart magjával, hozzáadjuk a lisztet, és felfőzzük, hagyjuk hűvösre hűlni. Közben a kézmeleg vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd a habos-cukros vajat összeforgatjuk a tejkrémmel. Megkenjük a krémmel a két lekváros tésztalapot és egymásra tesszük, végül az üres tésztalapot is rátesszük. Enyhén összenyomjuk.

Csokoládé áthúzó:

Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a csokival és a mézzel. Ha kész, hozzácsurgatjuk a tejszínt, és alaposan elkeverjük egy szilikon végű spatulával. Ne habverővel, ne vigyünk bele levegőt. Ha kész, hagyjuk körülbelül 40 fokosra hűlni, csak ezután kenjük a süti tetejére, különben híg és lefolyik.

Hozzávalók:

Tészta:

  • vaj: 5 dkg
  • porcukor: 20 dkg
  • méz: 1 ek.
  • tojásfehérje: 2 db
  • tojássárgája: 1 db
  • liszt: 40 dkg
  • szódabikarbóna 1 kk.
  • só: 1 csipet
  • sárgabaracklekvár, házi a tészta kenéshez

Főzött tejkrém:

  • liszt: 10-12 dkg
  • tej: 0,5 l
  • porcukor: 20 dkg
  • vaj: 15 dkg
  • só: 1 csipet
  • vanília: 1 rúd

Csokoládé áthúzó:

  • étcsokoládé, Manajari : 64%-os 20 dkg
  • vaj: 5 dkg
  • méz: 1 ek.
  • tejszín: 0,5 dl

 

Forrás: hirado.hu