Reading in English: a Kölcseyben egészen jól olvasnak angolul!
Reading in English: a Kölcseyben egészen jól olvasnak angolul!
Reading in English: a Kölcseyben egészen jól olvasnak angolul!
Reading in English: a Kölcseyben egészen jól olvasnak angolul!
Reading in English: a Kölcseyben egészen jól olvasnak angolul!
Reading in English: a Kölcseyben egészen jól olvasnak angolul!

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium nyolc tanulója sikeresen szerepelt a Reading in English elnevezésű angol nyelvű olvasási verseny eddig lezajlott fordulóiban. Ők mindannyian résztvevői lesznek a júniusi döntőnek, amit tervek szerint a nagymúltú belvárosi gimnáziumban rendeznek meg.

2001-ben indult útjára Debrecenből egy angol nyelvre specializálódott „műhelyből” a Reading in English verseny. Hajdú-Bihar vármegyét hamarosan kinőtte a műveltségi vetélkedő és csatlakoztak hozzá Szabolcs, illetve Borsod majd Heves vármegye angol nyelven tanuló gimnazistái , 2023-tól pedig már Nagyváradon , a határon túl is rendeztek  megyei döntőt.

Az olvasási verseny lényege, hogy több szinten, úgynevezett „stage”-eken lévő szépirodalmi műveket kapnak a nevezők. Mindenki angol nyelvtudásának megfelelő nehézségű könyvet kap. A megmérettetés első részében el kell olvasni az angol nyelvű irodalmat. Ehhez több alkalommal kitöltendő teszteket is kapnak a gyerekek. A kvízek az elolvasott könyvet dolgozzák fel. Olvasás után villámvetélkedő vár az angolosokra. Itt az angolszász irodalom és kultúra,  civilizáció  témakörében kaphatnak kérdéseket a versenyzők. Aki ezen is sikeresen szerepel, elérkezik a végső feladathoz, a döntőhöz.

A Reading in English Competition verseny bármelyik kategóriájában (stage) az első hat helyezés valamelyikét elért versenyzők lehetőséget kapnak arra, hogy választott olvasmányukkal jelentkezzenek az „Ideas to Share” 2024 regionális versenyre, amelyre vármegyénként a három legjobb versenyzőt hívják be. Az olvasmány alapján ki kell választaniuk azt a gondolatot, elképzelést, látásmódot, ötletet, amelyet ebből a könyvből merítettek és amelyet szívesen megosztanának másokkal (Ideas to Share).   A Reading in English verseny 2024-től a szervezők tájékoztatása, törekvése szerint hagyományt szeretne teremteni azzal , hogy a finálét mindig az előző évi győztes középiskolájában rendeznék meg.

2024 júniusában az utolsó forduló így Nyíregyházára költözik a Kölcseybe , hiszen az elmúlt tanév versenyét Dezső Laura Emma, akkori 9/d osztályos tanuló nyerte meg, jutalma  egy ingyenes angliai-párizsi út volt.

Érdemes tehát  lépésről-lépésre jól teljesíteni a diákoknak, hiszen nagy a tét.

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium több éve sikeresen vesz részt a különleges versenyben. A nyelvtanárok szerint több oktatási és nevelési célt is meg tudnak valósítani azzal, hogy ösztönzik tanulóiakat a megmérettetésben való részvételre. Fejlődik a tanulók idegen nyelvi készsége, bővül a szókincsük, az iskolában tanultakat pedig úgy tudják kiegészíteni, hogy közben olvasási élményhez jutnak. A versenyen keresztül pedig még olvasóvá is tudják nevelni a diákokat.

A 2023/24-es tanévben is sikeresen szerepelnek/szerepeltek  a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő, Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium alábbi tanulói a Reading in English versenyen. A júniusi döntőre a következő részeredményekkel kaptak meghívást a versenyzők:

Stage 2 kategóriában Támba Hanna 9/b osztályos tanuló 3. helyezés, Victor Emma 9/b. osztályos diák  5. hely. Felkészítő tanáruk: Torda István Tamásné Nagy Ildikó

Stage 3 kategóriában: Ferencziné Molnár Éva tanítványa Móra Eszter 7/d. osztályos tanuló   a 2. helyet szerezte meg.

Stage 4 kategóriában: Babidorics Anna 8/d. osztályos versenyző az első lett, Potczky Gréta, az iskola 8/d. osztályos tanulója a 3. Őket Jánowszky- Markovics Orsolya készítette fel a versenyre.

Stage 5-ben: Bacskai László és Palicz Milla Milica 10/d. osztályos tanulók  első helyezést értek el, Dezső Laura Emma, a tavalyi győztes, idén 10/d. 2. helyen áll. Felkészítő tanáruk: Jánowszky-Markovics Orsolya.