Rangos állami elismerést kapott dr. Barabás László tiszteletbeli konzul
Fotó: Szarka Lajos

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést kapott Barabás László tiszteletbeli osztrák konzul. A rangos elismerést a magyar–osztrák oktatási, kulturális, tudományos és gazdasági kapcsolatok ápolásában vállalt példaértékű szerepe elismeréseként ítélték neki.

Barabás László eddigi eredményeit és szakmai sikereit hosszú perceken át ismertették a városházán csütörtök délután. A tiszteletbeli konzul a felesége révén került Nyíregyházára, munkásságát kollégiumi nevelőtanárként kezdte, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskola történettudományi tanszékén folytatta. A Német Nyelv és Irodalom Tanszék alapító tanszékvezetője.  Az ország egyetlen német nyelvű nyári egyetemét szervezte és vezette közel tíz évig. 1988-tól Nyíregyháza külügyi bizottságának a német nyelvű kapcsolatokért felelős tagja. Barabás László tiszteletbeli konzuli státusza, megbízatása az osztrák állam részéről a rendszerváltáshoz kapcsolódik.

„Dr. Barabás László úr életútjának méltatása egyszerre igen könnyű és igen nehéz feladat. Igen könnyű, mert olyan mennyiségű és minőségű életutat lehet bemutatni, amikor könnyen telnek a papírlapok és igen nehéz, hogy idő hiányában mi az, amit ki kell, hogy hagyjunk” – mondta dr. Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosa.

Rangos elismerések

Barabás László 2009. július elsejétől az Osztrák Köztársaság Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulja. Az elmúlt években a magyar–osztrák oktatási, kulturális, tudományos és gazdasági kapcsolatok ápolásában vállalt példaértékű szerepe elismeréseként ítélték neki a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. A rangos állami kitüntetést a városházán vette át csütörtök délután. Barabás László beszédében megköszönte a folyamatos támogatást családjának és munkatársainak, illetve Nyíregyházának is, hiszen a konzuli képviselet zavartalan működéséhez folyamatosan biztosítják számára a feltételeket.

„Nagyon furcsa ám az a helyzet, amikor az ember saját magára vonatkozóan hallja, szinte a fejére olvasva, hogy mi mindent tett az elmúlt évtizedekben ezen a területen, ami a nemzetközi kapcsolatok ápolását illeti. Valóban vannak még további részletek, amire nem térhetett ki időben a miniszteri biztos úr. Mondhatnám, hogy a nyelvtanulás az egyik legfontosabb alaptétele volt ennek a dolognak” – mondta dr. Barabás László.

2020-ban az Arany Érdemrend az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést is megkapta Barabás László a szomszédos országban. Az ünnepségen az is elhangzott, Magyarországon jelenleg hét tiszteletbeli konzulja van Ausztriának, közülük mindössze kettő a Dunától keletre, nagy részük inkább a nyugati országrészben tevékenykedik. Világszerte pedig közel 180 osztrák tiszteletbeli konzul él.

Kapcsolódó galéria

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetés átadó a Városházán