Randevú a madarakkal

A családi nap programjairól és a madárvédelem fontosságáról beszélgettem még a tábornyitás előtt Szigetvári Csaba projektvezetővel.

– Milyen típusú programok várják a szombati családi napra látogatókat?
– A központi programunk az – kezdte a tájékoztatást a projektvezető –, hogy a látogatók megtekinthessék és bekapcsolódhassanak a madárgyűrűzési programba. A gyűrűző szakemberünk, Bartha Enikő bővebb információkat fog adni az egyes madarak szokásairól, hogy honnan hova vonulnak, mit esznek pontosan. Ezen kívül barkácsolást is tervezünk: fészekodúkat készítünk énekesmadarak számára. Reméljük, hogy a ködös időjárás helyett napsütésben lesz részünk, mivel szombat reggel 8.30-kor kerékpárral indulunk majd a nyíregyházi vasútállomástól a Szelkó-tóhoz.

– Milyen konkrét madárfajokkal ismerkedhetünk majd meg?
– Nagyon sok fajta él a környéken. Az elterjedtebb a széncinege, a fekete rigó, a vörösbegy, a rejtett életmódú ökörszem vagy királyka, de akár szajkók és harkályfélék is megjelenhetnek, továbbá északról érkező, nálunk telelő, ritkán látható madarakkal. De ezeken kívül más fajtákkal is találkozhatunk, tapasztalataink szerint, akár 10–15 félével is.

– Ez egy családi program, vagy inkább felnőtteket várnak a rendezvényre?
– Nem, nyugodtan jöhet az egész család. A gyerekek is ugyanúgy élvezik, sőt. A szép természeti környezetben nagyon jól feltalálják magukat, úgyhogy mindenkinek ajánljuk. Családok, fiatalok és nyugdíjasok is szoktak jönni – reméljük, így lesz ez az idén is.

– Mi mit tehetünk a madarak védelme érdekében? Mire kell figyelnünk, ha otthonra madáretetőt szeretnénk készíteni a tél közeledtével?
– Célszerű odúkat készítenünk, ami a fészekrakást segíti elő. Noha a fészekrakás majd csak jóval később lesz, már elkészítjük ezeket az odúkat, mert télen megszokják a jelenlétüket és később könnyebb lesz alkalmazkodni hozzá. A családi napon is készítünk ilyen fészekodúkat, amit aztán akár a város közepére is kihelyezhetünk. A leguniverzálisabb táplálék a nyers napraforgómag, a rigóknak almát, akár egy almacsutkát is kitehetünk. A nyers háj, faggyú, sózatlan szalonna pedig nagyon jó a téli fagyosabb napokon, ezek akár több napra is elegendőek. A legfontosabb dolgok a madáretetőkkel kapcsolatban, hogy ne ázzon be, mindig legyen benne élelem, valamint, hogy macskáktól és tükörfelületektől, üvegfelületektől távol helyezzük el őket. Elárulom, decemberben lesz egy madárkarácsonyi rendezvényünk a Sóstói-erdőben, ahol további fortélyokat árulunk majd el a madáretető készítéséről – ígérte befejezésül Szigetvári Csaba.

Farkas Fanni