Rally Hungary 2020 - Ma kezdődik az EB futam, vasárnap belvárosi gyorsasági

Megkezdődik a Nyíregyháza Rally, az Európa-bajnokság negyedik futama. Komoly mezőny érkezett, 50 pilóta, köztük világbajnoki is indul az EB versenyen. Vasárnap Nyíregyháza belvárosában száguldanak az autók. 

Az idei szezon legerősebb mezőnye gyűlt össze a magyar rali Európa-bajnoki futamon, a Nyíregyháza központtal zajló Rally Hungaryn. Az ERC-mezőnybe 50 páros nevezett (közülük 21 magyar), míg az Európa-bajnoksággal párhuzamosan zajló országos bajnoki futamon pluszban 45 kettős méreti meg magát.

- Rendkívül nehéz pályát jelöltünk ki idén is, tavaly az időjárás sem könnyítette meg a pilóták dolgát, mivel végig esett az eső. Most jobb időjárási körülmények várhatók, és biztos vagyok abban, hogy nagy csata lesz a dobogós helyekért - mondta Lovay Miklós versenyigazgató. 

A nemzetközi mezőnyből ugyan voltak visszalépők, ám még így is kiélezett küzdelemre lehet számítani, hiszen a kétszeres Európa-bajnok Alekszej Lukjanjuk ugyanúgy a győzelemre hajt, mint az őt üldöző Oliver Solberg. Utóbbi édesapja, Petter Solberg világbajnok is itt van Nyíregyházán. 

Oliver mindig nagyon motivált, így volt akkor is amikor más kategóriákban, például rallycrossban indult. Ez a mostani lesz az első verseny a Škodával aszfalton, és pályafutása során is csak három-négy ilyen jellegű futama volt. Sok összetevője van egy-egy versenynek, fontos, hogy az autót könnyű vezetni, ez segíthet, hogy eredményesek legyünk Magyarországon - mondta Petter Solberg. 

Rajthoz áll a vb-futamgyőztes Andreas Mikkelsen vagy éppen a vb-dobogós Craig Breen.  

A mezőny túl van a csütörtöki pályabejáráson. A Rally Hungary péntek este a máriapócsi Rabócsiringen tartandó szuperspeciállal kezdődik, előtte 18 órától a Kossuth téren lesz a rajtceremónia. Szombaton a zempléni pályákon folytatódik az éles küzdelem. Az ERC-mezőny 16 gyorsasági szakaszt teljesít, az össztáv: 956.01 km, ebből a gyorsasági szakaszok hossza 191.06 km. Vasárnap ismét lesz belvárosi gyorsasági, Nyíregyháza központjában 11 óra után lesz a rajt. Az érintett útszakaszokon útlezárásokra kell számítani.