Rakamazi sült hal
A közeli tokaji éttermekben tiszai keszegből vagy bodrogközi harcsából készítik. Érdemes kísérletezni a halakkal és a receptekkel, hiszen minden halnak más-más íze van, és akár egy hozzávaló megváltoztatásával egy teljesen új ételt varázsolhatunk. Ha pedig hetente egyszer a sertéshúst halra cseréljük, még az egészségünket is megóvjuk!

Hozzávalók:

20–25 dkg/fő keszeg vagy kárász
kukoricadara, olaj vagy zsír
ízlés szerint só, bors, fokhagyma
burgonya, kb. 20 dkg/fő

A halat először megtisztítjuk és ujjnyi távolságra bevagdaljuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk és végül kukoricadarába forgatjuk. Forró olajban napsárgára sütjük.

Tipp:
Elkészíthetjük nyárson sütve is.

Köretjavaslat:
Köretnek sült burgonyát javaslunk, de van, aki rizzsel vagy vegyes körettel tálalja.

Fontos:
A halak kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6- és B12-vitaminokban. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.

Forrás