Rák Zoltán Budapesten rendez

– Hét éve készítettük ezt a darabot Nyíregyházán Olt Tamás rendezése mellett – nyilatkozta lapunknak Rák Zoltán. – Pregitzer Fruzsina hozta létre a játszó csapatot. Székely mendemondákból, hangfelvételekbõl, otthoni történetekbõl állítottuk össze a szöveget. Valós helyzeteket, köztük utcai megtörtént eseteket dolgoztunk fel. Nagyon szerettük. A cím arra utal, hogy olyan helyekre vittük el, ahol nem járt korábban színház, akárcsak Déryné korában. Székelyföldtõl Ukrajnáig sok helyen szerepeltünk vele. Olyan nagy volt a sikere, hogy hat éven át, fõként nyaranta játszottuk. Tavaly indult egy teátrumi program, aminek a neve Pajtaszínház. Ebben hat megye indult, azokon belül 24 település, ahol korábban már volt amatõr színtársulat, de megszûnt. Ezeket kívánták feléleszteni a program segítségével.

 

Csomor Csillát is rendezi

 

Zoltán a megyénkben lévõ Kékcse társulatát kapta meg a nyertesek közül. Ápolónõtõl vasutasig, mérnökig többen szerepeltek rendezése mellett. A Déryné hadmûveletet adták elõ.

A Nemzeti Színházban is felléptek a produkciójukkal, amit a 24 település képviselõi is láttak. Annyira sikeres volt a szereplésük, hogy meghívást kaptak az Õrségben lévõ viszáki Pajtaszínházi Fesztiválra, amelynek Szarvas József, a Nemzeti Színház mûvésze a házigazdája.

Kaszás Attilával kezdték el ezt a programot, aki azonban sajnos tragikusan korán elhunyt. A kékcseiek elõadta darab olyannyira elnyerte a tetszését a Gózon Gyula Színház igazgatójának, Szabó Ágnesnek, hogy felkérte a nyíregyházi színészt, az õ teátrumában is állítsa színpadra, ráadásul a teljes anyagot.

Kékcsén 40 perces volt a játszott mû, a városunkban egyórás, amihez írt ifjú mûvészünk még legalább egy félórás szöveget. Olyan színészekkel dolgozik együtt Budapesten, mint Csomor Csilla, a Barátok közt címû sorozat egyik fõszereplõje. A premier november 25-én lesz.

– Az Örs vezér terétõl 10 percre, Rákosligeten van ez a pici színház – tudtuk meg. – Több mint 17 éve mûködik itt teátrum, fõleg befogadnak elõadásokat, de azért néhány színészük is van.

Az itt élõk igénylik, hogy helyben láthassanak jó elõadásokat. Ingázni fogok most egy ideig, hiszen a nemrég bemutatott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról címû elõadásban Manuelt játszom, ugyanakkor felújítottuk az Idõsutazást, s ugyanez a sors vár a Bál a Savoyban-ra és a Túl zajos magányra is, amit a budapesti Nemzeti Színház közönsége is láthat majd novemberben. Ezt követõen indulnak el Puskás Tivadar rendezésében a Függönyt fel! címû darab próbái. A terveim között szerepel, hogy márciusban bemutathassam Arany János-estemet a MÛvész Stúdióban.

Sz. Kántor Éva