Püspöki köszöntő –Két államtitkár köszöntötte a frissen kinevezett pécsi püspököt
Fotó: Trifonov Éva

Orbán Viktor miniszterelnök levelét olvasta fel, majd köszöntötte dr. Szabó Tünde és Soltész Miklós államtitkár, a Nyíregyházától búcsúzó új pécsi püspököt, Felföldi Lászlót.

A megyének büszkeség, de veszteség. A pécsieknek nyereség az, hogy a Szentatya Felföldi Lászlót nevezte ki a tisztségre. Napjainkban alighanem ő most a legnépszerűbb ember a megyében. Egyelőre csak a terhet érzi a vállán, és nagyon fájó szívvel hagyja itt a várost. Három éve került vissza Nyíregyházára Újfehértó, Eger és Debrecen után. Nehéz, de szép évek vannak mögöttünk – fogalmazott a püspök.

„Most már érzem, hogy a közösség lendületet kapott, közösségépítésben, csoportokban, együttgondolkodásban, a várossal minden területen, az ökumenikus egyházakkal, más egyházakkal, a város vezetőségével kiváló kapcsolat után kell valami ismeretlenbe, valami nagyon újba lépnem. Nem ismerem az embereket, nem ismerem a területet. Pécs fizikailag, emberileg, lelkileg nekem nagyon-nagyon messze van” – mondta Felföldi László.

Dr. Szabó Tünde államtitkár nem az egyházi főméltóságot, hanem a földit köszöntötte péntek délelőtt a plébánián: „Régóta ismerem László atyát, aki annyira szeretetteljesen alkotott közösségeket, és segítette a családokat, a fiatalokat, az időseket. Kicsit fáj is a szívem, hogy elmegy tőlünk Pécsre, de a büszkeség az kárpótol.”

Az a szeretet és az az erő, amit az új püspök képvisel, nem lehet csak a miénk! Jó szívvel kell átadjuk egy másik egyházmegyének. Soltész Miklós annak az embernek kívánt jó utat, akit mindenki szeret, aki szerény, és nagyszerű közösségszervező plébános volt.

„Én hiszem azt, hogy a Jóisten jó embert választott, a Szentatya jó embert jelölt ki pécsi püspöknek. Nagyon drukkolok Laci atyának, hogy minden sikerüljön neki, sok ereje legyen és még egyszer, amit hangsúlyozni szeretnék, hogy a helyiek ne bánkódjanak, mert ez az ő közösségük erejét is mutatja.”

 

Felföldi László január első napjaiban foglalja el helyét Pécsett. Ahogy fogalmaz, az egyházban most nem a meglévőt kell látni, hanem az az erő izgalmas, mellyel a misszióba be tud állni. Az biztos, hogy mindig ragaszkodik majd gyökereihez. Nyíregyházához, illetve a szülőfalujához, Geszterédhez. – Töltekezni, levegőt venni mindig haza fogok járni – mondta búcsúzóul a pécsi püspök.

Kapcsolódó galéria

Köszönet és gratuláció Felföldi László püspöki kinevezése alkalmából