Pünkösdi Sokadalom – Két napon át tartó programok a skanzenben
Fotó: Szarka Lajos

Hagyományos Pünkösdi Sokadalomra várták az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluba. Vasárnap és hétfőn is 10 órakor nyitottak a kapuk, rengetegen érkeztek a skanzenbe. Természetesen az első napon a gyermekekről sem feledkeztek meg, hagyományőrző Gyermeknapot tartottak. Hétfőn pedig mavagyonolással, pünkösdi királyválasztással, kézműves foglalkozással és falusi vásárral is várták a vendégeket.

 

Május utolsó hétvégéjén, a régi szokás szerint hagyományos Pünkösdi Sokadalomra várták az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluba. Vasárnap 10 órakor nyitottak a kapuk, rengetegen érkeztek a skanzenbe már a korai órákban.

– Idén pünkösdvasárnap és -hétfőn is szerveztünk programokat, nemcsak a Gyermeknap miatt, hanem igény volt részünkről is, hogy egy olyan napot hozzunk létre, amelynek keretein belül megyénk értékeit bemutatjuk. A beregi tájegységgel kezdtük, hiszen ők állnak a szívünkhöz is talán a legközelebb. Hungarikummá vált a beregi keresztszemes, úgyhogy ma ők vannak a középpontban, a vasárnap róluk is szól. Természetesen a gyermekekről sem feledkeztünk meg, egész nap gyermekprogramokkal várjuk a vendégeket – mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója a vasárnapi programok kezdetén.

Fotó: Kohut Árpád

Pünkösdvasárnap – A Hungarikum napja

A múzeumfalu vendége volt a rendezvényen a Beregi Múzeum és a Szatmár-Beregi Népművészeti Egyesület. A meghívottak, a szatmári-beregi hagyományok nagyköveteként „Hagyomány a divatban – középpontban a beregi keresztszemes” címet viselő divatbemutatót szerveztek.

Fotó: Kohut Árpád

– Számunkra mindig megtiszteltetés, amikor a vármegyeszékhellyel együtt lehetünk ott különböző eseményeken. Nem az első, és reméljük nem is az utolsó, most pedig úgy kapcsolódtunk a Sóstói Múzeumfalu rendezvényéhez, hogy Vásárosnaményban található a Beregi Múzeum, amely nemcsak a múlttal foglalkozik a jelenben, hanem a jövőre is mutat. Épp ezért a tavaly hungarikummá vált beregi keresztszemest álmodták meg a muzeológusaink, a múzeumpedagógusaink és Varga János igazgató úr. Rájöttek arra, hogy ennek a csodálatos hímzésnek helye van a mai divatban, épp ezért olyan ruhákat alkottak meg, amelyeknek egy-egy eleme, motívuma tartalmazza a beregi keresztszemest, és ezáltal egy modern hétköznapon, vagy ünnepi eseményen is megjelenhet ez a lenyűgöző hímzésanyag – emelte ki Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere.

Hagyományőrző Gyermeknap

De természetesen május utolsó vasárnapján gondoltak a gyermekekre is. A színpadi programok mellett a Sóstói Múzeumfalutól megszokott módon az egész nap folyamán forgott a kosaras körhinta, lovaskocsival járhatták körbe a skanzent, minden gyermeket várt a népi játszóudvar, voltak kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók és kemencés finomságok is.

Mavagyonolás és pünkösdi királyválasztás a skanzenben

A Pünkösdi Sokadalom hétfőn is folytatódott, ekkor bemutatták a térség hagyományait, így a délelőtt első felében a lányok kaptak nagyobb szerepet, akik a bő kendertermésért táncoltak.

Fotó: Szarka Lajos

– Pünkösd a Szentlélek kitöltekezésének napja, az, amikor a keresztény emberiség közösségé vált, megalakult az egyház. Ezt ünnepeljük pünkösd alkalmával. És természetesen a népi szokások is e köré alakultak. Minden egyes pünkösdi istentiszteletet követően a leányok csapatostól indultak el, itt, a Felső-Tisza vidékén mavagyonolásnak hívjuk, amikor házról házra járva kívánták azt, hogy a kenderük nagyra, magasra nőjön, hiszen abból lehet jó vásznat készíteni a végén – mesélt pünkösdhétfőn a néphagyományokról Baloghné Szűcs Zsuzsanna területi múzeumigazgató.

Fotó: Szarka Lajos

A pünkösdhétfő másik hagyománya a királyválasztás. A Sóstói Múzeumfaluban ügyességi versenyeken keresztül két kategóriában is megválasztották a legbátrabb és legügyesebb férfit, a gyerekek és a felnőttek körében. A skanzenben számos programmal várták az érdeklődőket, a gyerekek különböző kézműves foglalkozáson vehettek részt, tavaszi nótázásra invitálták őket, de többek között volt utcaszínházi vásári komédia a faluközpontban és nyíregyházi, valamint megyebeli néptáncegyüttesek bemutatója is.

Kapcsolódó galéria

Pünkösdi sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban