I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivál – Hagyományteremtő szándékkal szervezték a rendezvényt
Fotó: Kohut Árpád

Háromezer adag lakodalmi ételt főztek a Sóstói Múzeumfaluban szombaton, az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztiválon. Hagyományteremtő szándékkal indította útjára újabb gasztronómiai eseményét a skanzen, karöltve a Master Good cégcsoporttal.

 

Hagyományteremtő szándékkal indította útjára újabb gasztronómiai eseményét a Sóstói Múzeumfalu, karöltve a Master Good cégcsoporttal. A kapuk szombat délelőtt 10 órakor nyíltak a skanzenben. Az ünnepélyes megnyitón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és idősebb Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa köszöntötte a már korán érkezőket.

– Itt vagyunk a múzeumfaluban, amit négy évvel ezelőtt egy 900 milliós felújítással teljesen újjá varázsoltunk. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a régi, szép épületek állagmegőrzését stabilizáltuk, hanem sétányokat építettünk, raktárakat, irodákat, színpadot. Minden feltétel adott, hogy ide nagyrendezvényeket hozzunk, és el is kezdtük a gasztronómiai fesztiválokat. De Kappan- és Lakodalmas Fesztivál még nem volt, ez az első, és remélem, hogy ugyanolyan sikeres lesz, mint a többi – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Háromezer adag lakodalmi ételt főztek az eseményen, a Master Good Kft. termékeire alapozva, a barabási iskolaudvaron kínálták a gőzölgő húslevest és a kappanpörköltet. A Master Good cégcsoport és a Bárány család több mint 116 éve a magyar baromfiszektor meghatározó alakja.

– A legfontosabb és a legnagyobb tevékenységünk itt van Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. 46 településen 54 telephellyel vagyunk jelen. Első szóra ugrottunk, pattantunk, amikor megkaptuk a lehetőséget Nyíregyháza városától, hogy egy közös, együtt szervezett rendezvényen, a Kappan- és Lakodalmas Fesztiválon vegyünk részt. Nekünk ez nemcsak megtiszteltető, hanem kifejezetten inspiráló, hisz olyan ízekkel, olyan különös élményekkel fogunk kedveskedni az ide kilátogató több ezer vendégnek, amiről szerintem beszélni fognak az elkövetkezendő napokban. Mi ennek a mostani, első évben meginduló hagyománynak tartalmas folytatói szeretnénk lenni – emelte ki id. Bárány László, a Master Good cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa.

Mesterségbemutatók, lovaskocsikázás, valamint igazi falusi vásár mellett egy régi népiskolai tanítási órának is részesei lehettek a skanzenbe látogatók. A Tirpák portán a baromfiudvarban találkozhattak a tanyasi csirkék és kappanok különböző fajtáival. Az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztiválon bemutatták a Kárpát-medence menyekező ruháit, melyben helyet kapott a csodás ajaki menyasszonyi öltözet is, ezt követően pedig részesei lehettek a résztvevők egy valódi ajaki lakodalmi mulatságnak.

– Az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztiválon a Sóstói Múzeumfalu nemcsak mint helyszín, hanem igen aktív szervező is volt. Hiszen a nagyon finom Master Good ételek, a kappanpörkölt és kappanleves mellett fontos volt az, hogy az igazi falusi lakodalmak hagyománya itt, a múzeumfaluban megelevenedjen. Ebből a megyéből, ami rengeteg etnikumot, csodálatos falvakat, gyönyörű népviseleteket adott, Ajak községet választottuk ki, ami nagyon reprezentatív viseletében és szokásaiban egyaránt – tette hozzá Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.

A délután során a színpadon a CimbaliBand és a Swing a’la Django zenélt, és kihirdették a Master Good kappanszépségverseny és rajzverseny eredményét is. A rendezvényre sok érdeklődő látogatott el, a szervezők remélik, hagyomány válhat a Kappan- és Lakodalmas Fesztiválból.

Kapcsolódó galéria

I. Kappan- és lakodalmas fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban