Pszichotikus betegségek – Fontos az integráció

 

Húsz év

 

A Pszichotikus Betegségekben Szenvedők Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Érdekvédelmi Egyesülete két évtizede segíti az érintetteket. Többek között foglalkoztat is betegeket. Ezeket a termékeket, kézműves alkotásokat is az egyesületi tagok készítették. Hernádi Szilvia Emese, az egyesület elnöke elmondta:

„A Pszichotikusok Egyesülete egy 20 éve folyamatosan működő egyesület. Taglétszáma jelenleg 115 fő, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél sokkal több érintettről van szó.”

Szorongás, stressz és depresszió – ezek is okozhatnak egészségkárosodást. Utóbbi, a depresszió egy lelkibetegség. Mélyebb, negatív hangulatzavart jelent és szinte nincs olyan ember, akit ne érintene valamikor az élete során. Veszteségek, nagyobb élethelyzeti változások is okozhatnak depressziót – hangzott el az egyesület rendezvényén. Dr. Szabó Erzsébet ny. főorvos, pszichiáter kiemelte:

„Az emberek elfelejtkeznek arról, hogy bármelyikünk lehet pszichiátriai beteg. Elég egy olyan élethelyzet, amihez a megoldásához nincsenek eszközeink vagy nem tudjuk azokat mozgósítani. De egy testi betegség, akár egy lázas állapot kapcsán is kialakulhat pszichés működési zavar. Hiába ismerjük sokszor az okokat, nem biztos, hogy maradéktalanul mindenkinél rendeződik az állapot.”

 

Jubileumi rendezvény

 

A húsz éves, jubileumi ünnepségen elhangzott, a pszichotikus betegeknek sokszor megszakad a valósággal a kapcsolatuk, képzelegnek, ezért társadalmi megítélésük más. Integrációjukat több egészségügyi intézmény és egyesület segíti, elsődleges feladatuk, hogy teljesebb életet és esélyegyenlőséget teremtsenek az érintetteknek. A Pszichotikusok Egyesületének munkája igen fontos – hangsúlyozták, hiszen támogató közösségként segítik a betegek mindennapjait.

 

Dér Vivien