Próbaérettségi
Matematikából, történelemből és közgazdaságtanból tehetnek próbaérettségit a végzős középiskolás diákok szombaton a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A tanulók nemcsak képet kaphatnak jelenlegi tudásukról, hanem a májusban megírandó, tétre menő érettségi előtt, valós vizsgakörülmények között próbálhatják ki magukat.

Még három hónap van a középiskolás diákoknak az érettségiig, azonban a felkészülést nem hagyhatják az utolsó pillanatokra. A tananyag mellett már most a tételek kidolgozásával, próbafeladatsorok megoldásával, korábbi érettségi anyagok kitöltésével hangolódnak a középiskolai éveket lezáró nagy vizsgára. Aki azonban valós vizsgakörülmények között is szeretné magát kipróbálni, az ingyenes próbaérettségin is felmérheti aktuális tudásszintjét. Antal Júlia, a Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős diákja úgy véli, számára ez egy lehetőség, hogy meglássa, milyen hiányosságai vannak még az adott tantárgyból, illetve megnézze, vizsgahelyzetben hogyan kell az idejét jól beosztania.

 

Nincs tét

 

Az országban öt helyszínen tehetnek február 18-án próbaérettségit a a diákok. A Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj Zemplén megyében élő fiataloknak a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban nyílik lehetőségük tudásszintjük felmérésére. A végzősök közép és emelt szinten három tantárgyból, matematikából, történelemből és közgazdaságtanból próbálhatják ki magukat. A próbaérettséginek igazi tétje nincs, a tanulóknak egy rosszabb eredmény után sem kell elkeseredniük. Ezt Márk Attila Olivér, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgató is alátámasztotta, aki hangsúlyozta azt is, a gyerekeknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy a felkészültségük februárban még közel sem százszázalékos, a májusi vizsgájuk minden bizonnyal jobban fog sikerülni.

 

Mint az igazi

 

A próbaérettségit a Studium Generale, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos érettségi előkészítője szervezi. Az összeállított feladatsorok felépítésükben és követelményeikben teljes mértékben megfelelnek az Oktatási Hivatal által meghatározott elvárásoknak. A vizsgát a valós érettségivel megegyező időkorláttal, folyamatos tanári felügyelet mellett írhatják meg a diákok. A feladatsorok és azok megoldásai a próbaérettségi után fölkerülnek a Studium Generale és az Eduline honlapjára is. Emellett a szervezet oktatói az összes megírt próbaérettségit kijavítják, és személyes konzultációs lehetőséget is biztosítanak a megmérettetést vállaló diákok számára. A próbaérettségire még keddig lehet jelentkezni a szervezők honlapján.

Zadubenszki Norbert