PRIMOM elismerés – Négy év kitartó munka eredménye a mostani siker

A szabvány kibocsájtásának célja, hogy az Európai Unió mikrofinanszírozó szervezetei a 28 tagállamban egységes standard alapján működjenek.  

A PRIMOM Alapítvány 2015-ben sikeresen pályázott az Európai Befektetési Bank által meghirdetett, A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjára. A pályázat keretében egy olasz auditor cég átvilágította az alapítvány működését, elsősorban a mikrohitelezési tevékenységet, amelyről értékelést készítettek. A feltárt hiányosságokra, gyenge pontok fejlesztésére egy német cég képzést tartott a kollégák számára, a jó vezetésre, a stratégiai tervezésre, a kockázatkezelésre és a humánpolitikára fókuszálva. A négyéves kitartó munka eredményeképpen a PRIMOM Alapítvány Magyarországon elsőként kapta meg az Európai Bizottság Az európai mikrohitelezési eljárási és beszámolási szabvány teljesítését igazoló tanúsítványát, amely három évre szól.

Túl a 15 milliárd forintos támogatáson

Jászai Menyhért ügyvezető igazgató elmondta, 1992 óta a megyében több mint 4500 ügyfélnek összesen 15 milliárd forintot meghaladó mikrohitellel, illetve vissza nem térítendő támogatással tudtak segíteni. Nyíregyházán az elmúlt tíz év alatt közel 800 ügyfelük volt, akiknek 4,8 milliárdos támogatást nyújtottak. Emellett a nyíregyházi önkormányzattal is jó a kapcsolatuk, működtettek már közösen kamattámogatási programot, de adtak már vissza nem térítendő segítséget a háziorvosoknak is.

A most elnyert szabvány kibocsájtásának célja, hogy az Európai Unió mikrofinanszírozó szervezetei a 28 tagállamban egységes standard alapján működjenek, melyeknek köszönhetően javul a finanszírozási lehetőségük, fenn tudják tartani, illetve emelni tudják az általa nyújtott szolgáltatások színvonalát, fenntarthatóságát. A szabvány bevezetése sokkal átláthatóbbá és hatékonyabbá tette az alapítvány működését, a továbbiakban azt is várják a minősítéstől, hogy támogatja a megyébe hozható, vállalkozásokat segítő források megszerzését.