Praxis pályázat – Nyíregyházán folyamatosak az egyeztetések

A fenntartónak támogató, szervező feladata van csupán a háziorvosi praxis pályázat kapcsán. Az egészségügy minden szereplője tudja, milyen feszítő gondok jelentkeznek az emberek egészségi állapotában, konkrét módon jelzik ezt a lesújtó statisztikai adatok is. A korai halálozásnak, a népbetegségeknek, a tipikus magyar veszélyeknek jól szervezett prevenciós hálózattal lehet elejét venni.

Jelenleg Nyíregyházán a 102 háziorvosi praxisból 27 gyermekorvost és 44 felnőtt háziorvost érint. Nekik kell úgy összefogni, hogy egy közösséget, konzorciumot alkotva tudjanak pályázni, ami nagyon jó, mert az ő működésüket segíti, ha összefognak, nyilván a lakosság érdekeit szem előtt tartva. Mivel sem a fenntartó, sem az alapellátás nem pályázhat, nagyon fontos, hogy minden egyes forint a háziorvosoknál fog megjelenni, illetve nyilván a lakosság fogja érezni ezt a magasabb szintű ellátást.

– fogalmazott Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

Üdvözlik a gyermekorvosok is a három generációnak szóló programot, hiszen így van értelme a korai korban kezdett megelőző, egészségtudatos gyógyításnak és a bevezetett életmódnak.

Én személy szerint nagyon örülök, hogy a kormányzat kiírt egy ilyen pályázatot, és ebben hangsúlyosan szerepelnek a gyermekorvosok, ugyanis a három generáció azt jelentené, hogy a gyermekkortól kezdődne az a preventív szemléletű szűrő és megelőző, ellátó rendszer, mely aztán folytatódna a felnőtt orvosok körében. Ismerjük a lakosság egészségügyi állapotát és nagyon is szükséges már egy olyan koherens rendszer, amely tényleg végigvisz egy tisztességes programot.

– hangoztatta Újhelyi János gyermekszógyász főorvos.

Újhelyi doktor meggyőződése szerint ezzel a kampánnyal mintaértékű és sokoldalú szakmai tervet szeretnének látni az egészségügy országos vezetői, melyet aztán akár plusz finanszírozással, kérésekkel, akár utasításokkal népszerűsítenének a lakosság körében.

Most éppen azon munkálkodunk, hogy olyan felnőtt orvos partnereket találjunk, akikhez a saját 18 évet betöltött gyermekeink megnyugtatóan odakerülnének és folytatódna az a megelőző szemléletű ellátás, amit mi bevezetünk. Mi is kitalálunk olyan új elemeket is, amivel a korai szív-érrendszeri betegségek, a túlsúly, és a mozgásszegénységből eredő mozgásszervi betegségek megelőzhetők, és ezek egész életen át folytathatók.

A Kásler Miklós által háziorvosi praxisoknak, praxiscsoportoknak meghirdetett pályázatra február végéig lehet jelentkezni. A konkrét akció 2019 júniusától 2020 júniusáig zajlik, vélhetően hasznos eseményekkel, szakorvosi és szakmai támogatás mellett, a hazai költségvetés finanszírozásával.

 

Matyasovszki Edit