Postán is érkeznek a tervezetek – Az adózók április 30-ig megkapják a dokumentumokat

Április 30-ig kapják meg az adóbevallás tervezeteket azok, akik postai úton kérték a hatóságtól. Azok is kapnak dokumentumokat, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ebben az évben is kérés nélkül elkészítette azoknak az adóbevallás-tervezetét, akikről munkáltató, kifizetői adattal rendelkezik a hatóság, legyen akár munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó. 2022. április 30-áig a NAV nyilvántartásában szereplő címre kapják meg a papíralapú adóbevallási tervezetet azok, akik kérték a postázást, valamint azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz. A levél általánosságban tartalmaz egy rövid tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. Azok is kapnak levelet, akiknek a tervezetében a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt ellentmondás van. Bizonyos esetekben ettől eltérhet a boríték tartalma. Kiegészítő nyilatkozatot azok kapnak postán, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz és nincs ügyfélkapujuk.

Mi a teendő?

Akik egyetértenek a tervezettel, azoknak nem kell módosítaniuk annak tartalmát, a visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeniük, melyben kiválasztható, hogy a visszaigényelhető összeget a NAV postai úton vagy átutalással juttassa el. Az összeg kiutalása a beérkezéstől számított két héten belül megtörténik. Ha befizetendő adót tartalmaz a tervezet, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetés. Szintén feltüntethető, hogy az adózó melyik önkéntes pénztárhoz kívánja a rendelkezés összegét utaltatni, ha több pénztárnak is tagja volt. Aki egyetért a tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot sem kapott, nem kell tennie semmit – egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyeken kívül –, a tervezetből automatikusan bevallás lesz. Azoknak viszont, akik nem értenek egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 21SZJA bevallást kell benyújtaniuk 2022. május 20-áig.

Mezőgazdaság

A mezőgazdasági őstermelők nyilatkozhatnak arról, hogy az e tevékenységből származó bevételük nem haladta meg az 1 004 400 forintot. Kiegészítő nyilatkozat csak akkor tehető, ha a tervezet tartalmaz minden olyan jövedelmet, amelyről bevallást kell benyújtani – olvasható a NAV közleményében.

Hasznos az ügyfélkapu

Azok, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, már március elsejétől elérhetik az adóbevallási tervezeteket és online el is fogadhatják, ha egyetértenek az ott látottakkal, illetve az adójuk 1+1 százalékáról is néhány kattintással rendelkezhetnek. Ügyfélkaput egyébként bárki csinálhat, az online elérés nemcsak az adóbevallással kapcsolatos ügyintézést könnyíti meg, számos más funkció és szolgáltatás is otthonunkból elérhetővé válik vele.