Popeye kedvence újraértelmezve
Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan széles grimaszt vágnak, mikor meghallják azt a szót, hogy „spenót”. De nevezhetjük hivatalosan „paraj”-nak is a Perzsiából származó kultúrnövényt, amely nagyon sok C-vitamint, karotint, folsavat és káliumot tartalmaz.

Korábban azt tartották a sötétzöld levelekről, hogy különösen sok vas van bennük, valójában azonban egy tizedesvessző elírásának a hatására tartotta magát ez a hiedelem. A népi gyógyászatban a spenótot használták székrekedés és vérszegénység megelőzésére, de ajánlották azoknak is, akiknek magas volt a vérnyomásuk. Tudomány ide, tudomány oda, a spenót finom és igazán sokféleképpen elkészíthető.

A menzás főzeléken túl is számtalan lehetőség van, amit ez az édes ízű növény tartogat. Jó barátja a fokhagyma, amellyel elkészítve számos különlegességet varázsolhatunk az asztalra, miközben a tudatos étkezést tartjuk szem előtt. Gyors, egészséges és tápláló vacsorával lephetjük meg a családot, ha spenóttal töltött pirogot, spenótos rizottót vagy spenótos tésztát szervírozunk. Különösebb tervezést sem igényelnek ezek az ételek, mindössze annyi, hogy reggel, indulás előtt vegyünk ki a fagyasztóból egy doboz mirelit spenótot és tegyük át a hűtőbe.

Majd este, miközben a gyerek az olvasást gyakorolja, vagy a másnapra feladott verset magolja, odateszünk sós vízben a tésztát főni. A legjobb a mini penne vagy a fusilli, hiszen a spenótos szósz majd ezeknek a járataiba tud a legjobban befolyni és érvényesülni. Amíg a tészta fő, olivaolajban (nem extra szűzben) vagy vajban megfuttatunk két nagyobb gerezd fokhagymát. Pici só, kevés őrölt bors, majd mehet bele a spenót.

Adjunk időt az összetevőknek, vegyék át egymás ízét. Amikor a paraj megpuhult (3–5 perc), keverjünk el benne egy natúr, tömlős sajtot. Rottyan egyet-kettőt, közben ellenőrizzük a tésztát és levesszük a tűzről. A leszűrt tésztát kivajazott, hőálló sütőtálba tesszük, összekeverjük a sajtszószos-spenótos mártással és a tetejét beborítjuk sajttal. Ez lehet reszelt trappista, mozzarellaszelet, de az ínyencek akár füstölt sajttal is megbolondíthatják. Fólia nélkül betoljuk a sütőbe, megvárjuk, amíg megpirul a tetején a sajt és máris tálalhatjuk!

Mikita Eszter