Emberkereskedelemmel kapcsolatos mechanizmus ülés Nyíregyházán

Újabb tanácskozások vettek részt a projekt résztvevői.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Területi szintű koordinációs mechanizmus létrehozása az emberkereskedelem ellen Belső Biztonsági Alap (BBA) projekt keretén belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával közösen szakértői tanácskozást tartott 2019. december 10-én Nyíregyházán. A megbeszélés témája az emberkereskedelem, azon belül is a prostitúcióra kényszerítés aktuális helyzete volt.

Az ülésen előadást tartott a tárgykörrel kapcsolatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség részéről Dr. Szilágyi László, címzetes főügyészségi ügyész, valamint a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője, Doszpoly Orsolya. A koordinációs ülésen részt vevő szakemberek (bírák, ügyészek, kormányhivatal munkatársa, egyházak és civil szervezetek képviselői) egyetértettek abban, hogy eredményes fellépés eszköze a hatóságok, szervek közötti folyamatos kapcsolattartás, a témához kapcsolódó képzéseken, rendezvényeken történő részvétel, és olyan programok, módszerek kidolgozása, melyek révén közvetlenül szólíthatóak meg az prostitúciós tevékenységgel leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok.

Néhány jó tanács, mielőtt munkát vállalna külföldön:

– Ne higgyen a túlságosan csábító ajánlatoknak, csakis megbízható és ellenőrizhető állásajánlatokra jelentkezzen! Használja az EURES-t az álláskereséshez.

- Gyanakodjon, ha egy külföldi munka hirdetésében könnyű vagy erotikus munkát ígérnek, nem elvárás sem a nyelvtudás, sem a szaktudás, vagy ha elérhetőségként csupán egy mobiltelefonszámot vagy jeligét adnak meg.

– Legyen mindig Önnél a magyar nagykövetség, konzulátus és a rendőrség telefonszáma, továbbá azon segítő szervezetek elérhetősége is, ahová baj esetén fordulhat!

– Mindig tartsa magánál a személyes iratait! Amennyiben hivatalos ügyeinek intézésébe más személyt is bevon, iratait ne adja át neki, az ügyintézésnél minden esetben Ön személyesen is legyen jelen!

– Mindig tartalékoljon annyi pénzt, amennyiből haza tud utazni, és ne engedje, hogy anyagi függőségben vagy kiszolgáltatottságban tartsák!

– Ha iratait, telefonját elvették, fogva tartják, eladták vagy prostitúcióra kényszerítették, minden körülmények között joga van a segítséghez és a védelemhez! Még akkor is, ha akaratán kívül kisebb bűncselekményekbe keveredett, vagy ezekre kényszerítették (pl. feketemunka, illegális tartózkodás, hamis iratok stb.). Ha mégis bajba vagy veszélybe kerülne, azonnal lépjen kapcsolatba a rendőrséggel és a magyar nagykövetséggel.

 

Forrás: police.hu