Plazmacentrumban segíthetnek vérükkel az emberek

 41 országban gyűjtik

A plazma jelentőségét ismertették annak a Plazmacentrumnak a megnyitóján, ahol a nyíregyházi segítő szándékú emberek adhatják vérüket embertársaikért. A világon mindössze 41 országban gyűjtik a gyógyszerkészítmények elkészítéséhez elengedhetetlen sárgás színű folyadékot, a többi nemzet importálja azt. Az új nyíregyházi egészségügyi centrum célja a donorok teljes körű, magas szintű kiszolgálása és a minőségi plazma továbbítása. A plazma segítségével több ezer embernek nő az esélye egy egészségesebb életre.

Életmentő gyógyszerek

Dr. Orosz Viktor, a Vascular Plazma Kft. ügyvezetője azt mondta, olyan gyógyszereket készítenek belőle, amely sok embernek életminőséget, nagyon sok embernek pedig az életet jelentik.

4 ezer krónikus betegen segítenek

A plazmára nagy szükség van, hiszen Magyarországon közel 4 ezer krónikus beteget plazmakészítményekkel kezelnek. A veleszületett immunhiányban szenvedőknek például egy havi gyógyszeradagjukhoz akár 10 plazmaadóra is szükség lehet. A vérzékeny betegek is részben emberi vérplazmából előállított készítményeket kapnak, egyéb más súlyos betegséget is gyógyítanak vele. A vérplazmából oltóanyagok is készülnek, így segíthet az égési sérülteknek, a csontvelő- és szervátültetetteknek is. Az új centrum mindezek mellett 13 embernek munkát is biztosított.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyháza itt is többet ad

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, fontos állomás Nyíregyháza életében a Plazmacentrum átadása, amit egy tavaly indult magyar tulajdonú, magyar hátterű vállalkozás üzemeltet. Az alpolgármester hozzátette, az első centrum helyszínéül Nyíregyházát választották, amit piackutatások előztek meg. Jászai Menyhért kiemelte, az, hogy Nyíregyházán megnyílt a centrum, azt jelenti, hogy ismerik a nyíregyházi környezetet, és tudják azt, hogy „Nyíregyháza többet ad”.

18 és 60 között

Plazmát kizárólag 18 és 60 közötti, egészséges emberek adhatnak, akik a fájdalommentes művelet előtt orvosi vizsgálaton mennek keresztül. Egy ember évente 33 alkalommal adhat plazmát.
A vállalkozás azzal kezdte meg nyíregyházi működését, hogy egy hibrid gépjárművet adományozott a Nyíregyházi Sportcentrumnak, így társadalmi szerepvállalásukat már az első belépő alkalmával bizonyították.

M. E.