Plagizálás az ellenzéki program jó része, mely megvalósíthatatlan is a FIDESZ szerint
Plagizálás az ellenzéki program jó része, mely megvalósíthatatlan is a FIDESZ szerint

Ötletgyárnak minősítette az ellenzéki tömörülés által készített negyvenegynéhány pontot Szilvási István, aki keddi sajtótájékoztatóján már a program fedlapjának felmutatásával jelezte, hogy az kísértetiesen hasonlít a 2017-ben Argentínában tartott mérnökök napjának logójára.

A FIDESZ nyíregyházi alelnöke szerint az innováció szó, amire az ellenzék hivatkozik, nem azt jelenti, hogy amit találunk, azt magunkévá tesszük, bár ebben a szocialistáknak nagy gyakorlata van. Átnézve a pontokat azt mondta: önálló gondolatok híján nem lehet könnyű egy ilyen szivárvány színű, „káosz-koalícióban" összehozni közös, mindenki által elfogadható, a város számára is fontos témákat. Úgy látja: amennyiben ezeket az anyagokat felülről kapták, akkor át lettek verve, viszont amennyiben maguk készítették, akkor az eddigi törvénytelenségeken túl már plagizálnak és lopnak is. Szilvási szerint több olyan pontja is van az anyagnak, ami a meglévő, futó pályázatainkban is szerepel, így a bizottsági üléseken, közgyűlési előterjesztésekben megtalálhatóak, de az ellenzék mindezt új ötletként adja el. Majd hozzátette: egyébként döntően mások által megfogalmazott gondolatokat adnak elő innovatív ötletként. Az alelnök tájékoztatása szerint az ellenzék úgymond saját gondolatai közé tartozik például a hidrovetés, melynek leírása egy az egyben megtalálható az interneten, ugyanez a helyzet a térkő fontosságával, az átlátható és nyitott várossal, az interaktív közlekedési múzeummal, a kísérleti útszakaszokkal, valamint a napelemparkkal is. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy 2010 óta 29 intézmény 34 helyszínén 331 kilowattnyi napelemet helyeztek ki. A kajak-kenu pályát is „érdekes" felvetésnek tartja Szilvási István, amely megvalósításával a más célra tervezett záportározók viszont teljesen használhatatlanná válnának. Szerinte nem csinálhatunk viccet egy városi programból, az internetről összelopkodott, saját ötletként eladott pontokkal, mint ők teszik, ettől nagyobb felkészültséget igényel egy város vezetése. A FIDESZ nyíregyházi alelnöke hangsúlyozta: az ellenzéki összefogásnak most is csak a hatalom és a pénzköltés a célja, a pénzügyileg rendben lévő Nyíregyházát szeretnék átvenni és újból adósságtömeget felhalmozva a csőd szélére sodorni, amire már volt példa.

Nem olvasnám végig a 43 pontot, igazából csak arra az apróságra hívnám fel a figyelmet, hogy a törvénytelen plakátolásokat követően egy újabb, rendkívül kreatív módon kezelt, innovatív javaslattömeggel álltak elő, melyben egyetlen saját ötletük sincs. Nem tudták ezeket az ötleteket megfogalmazni, csak az internetről letöltött, és egy-egy kulcsszó alapján szinte elsőként feldobott találatot tudták ide átmásolni.