Pihenőidő és víz jár a kánikulában dolgozóknak

Nyáron sem áll meg a munka a szabadban. A kánikula azonban gyakran közbeszól, megnehezítve a dolgozók életét, egészségüket is veszélyeztetve. A forróság közepette így fokozott körültekintéssel kell eljárni. A megfelelő munkaszervezés elsősorban a szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében létfontosságú. Ilyenek például az építési, az útburkolási vagy a mezőgazdasági tevékenységek. A munkavédelmi törvény és az azt kiegészítő más jogszabályok nagy körültekintéssel szabályozzák, hogy hőség idején a munkáltatónak pontosan mikor és mit kell tennie a munkavállalók testi épségének megvédése érdekében.

Gyöngy Tamás, a Tűzmegelőzés Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, külső munkavégzés, illetve külső munkahelyen történő munka esetén védőitalt kell biztosítani 24 fok fölött a dolgozók részére. A védőitalok lehetnek palackozott vagy vezetékes, illetve ízesített vizek, de semmiképp nem javasolt alkoholos italokat biztosítani. Amennyiben pedig lehetőség van rá, külső munkavégzés esetén hűvösebb helyet kell biztosítani a dolgozók részére, a dolgozóknak a pihenőidőt többször, félóránként kell kiadni, valamint arra is figyelni kell, hogy a pihenőidő megfelelően ki is legyen adva.

 

Zárt térben is szabályok

 

A zárt munkahelyeken is tekintettel kell lenni a megfelelő munkakörnyezet kialakítására. Itt is figyelni kell a folyadékvesztés pótlására és az elegendő pihenőidő beiktatására. A munkáltatónak kötelessége biztosítani a megfelelő minőségű, mennyiségű és hőmérsékletű levegőt is. Amennyiben klimatizált a helyiség, akkor a légkondicionáló készülék használatát javasolják. A klímaberendezések hatékonyságát ilyenkor a megszokottnál gyakrabban kell ellenőrizni, tisztítani és fertőtleníteni.

Hőségriasztás esetén a munkavédelmi hatóság is fokozott figyelmet fordít a munkavédelmi szabályok betartására a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Internet)