Piaci körkép – Grillezhető zöldségek és csemegekukorica a Búza téri csarnokban

A héten visszatért a kánikula, így ismét a könnyebb, egyszerűbb ételek kerültek előtérbe, mint például a grill zöldségek. Paradicsom, paprika, cukkini – javarészt ezeket kínálják a nyíregyházi Búza téri piacon, ezek az igazi augusztusi idényzöldségek. Szintén népszerű még a nyári időszakban a csemegekukorica, ami főzve és grillezve is sokak kedvence.

Nemcsak azért érdemes a termelői piacon vásárolni, mert így juthatunk friss áruhoz, hanem mert így még a környezettel is jót teszünk, az élelmiszerhez jutásnak ez a leginkább környezetkímélőbb módja. A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint a hűtőházban beérett társaik. Rengeteg a remekül grillezhető zöldség és jócskán találni belőlük itt, a Búza téri piacon.

Nálam a kukoricát viszik a legjobban, de van káposzta, paradicsom, egy kevéske krumpli, cukkini, tök” – mondta Bánszki Józsefné, a Búza téri piac egyik árusa.

Nagy részüknek pedig augusztusban van az igazi szezonja, így igazán széles a kínálat és az ára is kedvezőbb.

Grillezhető zöldségek

A zöldségek grillezésénél az első lépés, hogy alaposan megmossuk őket, a szeletelésnél pedig érdemes arra figyelni, hogy az azonos fajta zöldségeket nagyjából egyenlő méretűre vágjuk őket, mert így egyszerre is készülnek majd el. Általában a paradicsom, cukkini, gomba, hagyma gyorsan elkészül, míg például a padlizsánnak, répának több idő kell. A húsokkal ellentétben a zöldségeknek nem kell sok ideig a pácban lenni, elég a grillezés előtt nagyjából 10–15 perccel átforgatni őket. Sütés közben nem kell sűrűn forgatni. Bátran lehet kísérletezni a különböző fűszerekkel, amit az olajba, legtöbbször az olívaolajba teszünk. Akár fokhagymát is tehetünk az olajba, miután elkészültek a zöldségek, akkor pedig citrommal vagy balzsamecettel ízesíteni.

A finom kukorica titka

Másik nyári kedvenc a kukorica, amit szintén grillezhetünk is, de főzhetünk is. A finom főtt kukorica titka, hogy a saját leveleivel kell kibélelni a lábast, arra tesszük rá a kukoricát, majd a maradék héjakkal kell lefedni, addig kell vízzel felönteni, hogy ellepje, majd a forrástól számítva 15 percig főzzük. Fontos még, hogy csemegekukoricát vásároljunk, ne takarmánykukoricát, mert utóbbinak sokkal több idő kell, hosszabb idő alatt puhul meg és az íze is más.