Piac és Zene Sóstón – Megnyílt a sóstói piac és a Zene Sóstón harmadik évada!

Piacnyitót és a Zene Sóstón program nyitányát ünnepelték szerdán a sóstói parkban. Az Ukulele triót szombaton a Melounge duó követi. A szerda, péntek és szombati rend idén a vasárnappal is gazdagodik, hiszen népművészek tartanak bemutatót a piac szomszédságában. 

Szerdán megnyílt a piac Sóstón. Most indul a negyedik szezon. És már három éve annak, hogy zenés produkciók is várják a közönséget a sóstói parkban.

Szerdán és szombaton koncertek lesznek, a hagyományos piacnapokon pedig megjelennek az árusok, hogy friss zöldséggel, gyümölccsel, sajttal, lekvárral vagy ostyával kínálják a helyi lakosokat és a turistákat.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta:

Itt a négy év alatt, amióta piac van, van már tapasztalat, hogy mi az, ami jól ment az árusoknál, és mi, ami kevésbé. Nyilván a város, a NYÍRVV is arra törekszik, hogy akik ide kijönnek, rentábilis legyen, hogy itt árulnak. Van egy olyan válogatás, kezdve a méztől a rétesig, a magyaros házi füstölt termékeken keresztül néhány kézművesipari termékig, amelyek azzal kecsegtetik az eladókat, a készítőket, hogy megéri nekik itt árulni azon kívül, hogy természetesen máshol is árulják a termékeiket.

Különösebb filozófiája nincs a sóstói piacnak, a cél a vevők kiszolgálása szerdán, pénteken és szombaton.

Kovalecz Róbert, a NYÍRVV irodavezetője kiemelte:

A Sóstói Piacon a Búza téri piaccsarnok árusai vesznek részt, a Búza téri piaccsarnok árusai közül pedig elsősorban a termelőket válogattuk össze, akik nem csak a kézműves termékeket sorakoztatják itt fel, hanem zöldséget, gyümölcsöt, ami ilyenkor nyáron szezonálisan kedvelt a vásárlók részére.

Szerdán és szombaton este fél 7-től fél 8-ig már hagyománya van a színpadi zenének is a parkban. A hétvégi Melounge duó  koncertjét a Jazzmed Band, a Beat-lesz, a Szüret utcza és a Mentha Projekt követi júniusban.

Az Élő Zene Egyesület a segítségünkre van. Az együttesekkel ők tartják a kapcsolatot, nem nehéz a szervezés. Nagyon nagy igény van mind a közönség részéről, mind a fellépő együttesek részéről, hogy bemutatkozhassanak, hiszen tavaly is nagyon jól sikerült a sorozat. Több száz vendég nézi minden szerdán, szombaton ezeket a koncerteket.

- szólt a Zene Sóstón sorozatról Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

A mostani nyár újdonsága, hogy vasárnaponként megjelennek a megyei népművészeti egyesületek kézművesei, akik hagyományos bemutatót tartanak a kíváncsi szemek előtt.

Dr. Puskásné Oláh Júlia, az Aranykapu Népművészeti Egyesület elnöke hozzátette:

Tulajdonképpen megállás nélkül járjuk a megyét, a világot. Különféle szakmai bemutatókkal, vásárokkal, kiállításokkal. Innen sem hiányozhatunk. Tehát a vasárnap, amikor a közönség egy picit más, nem az étkezéssel kapcsolatos piacot akarja megnézni, akkor mi, népi mesterségeket hozunk, a népművészet mind a 32 ágából. Itt van az ékszerkészítőtől a fafaragóig, fazekasig, ruhakészítőig, játékkészítőig mindenki.

Az élelmiszerek mellett tehát ajándéktárgyak és kézműves-iparművészeti remekek is megtalálhatók a Sóstói piacon, mely augusztus 30-ig üzemel. A városrész önkormányzati képviselője, Ágoston Ildikó ígérte, hogy most is támogatja a kereskedők és vásárlók érdekeit.