Petőfi a Levéltárban – Több évfordulóra is online programot szerveztek a Megyei Levéltárban

1823. január 1., január 20. és 22. A három dátum Petőfi és Madách, illetve a Himnusz születésnapja. E hármas bicentenárium előtt tiszteleg online előadássorozattal, napi versekkel és havonta megújuló kvízjátékkal a Megyei Levéltár. Az Élő költő sorozat megmutatja Petőfi és Szatmár, illetve Petőfi és a régió kapcsolatát a források tükrében. 200 nap múlva, július 19-én zárul a levéltári sorozat.

 

Az irodalmárok, kulturális intézmények és társaságok nyilván a tavasz beköszöntével folytatják majd azokat az eseményeket, melyek a magyar kultúra jeles személyiségeinek, műveinek születése előtt tisztelegnek. 1823. január 1-jén született Petőfi Sándor, január 20-án Madách Imre, illetve szintén ebben az esztendőben, január 22-én került pont a Himnusz végére. Évek óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra kiemelkedő alkotóit, műveit és programjait.

A Megyei Levéltár a lehetőségei szerint online előadássorozatot indított az év kezdetén, mely hozzájárul a helytörténeti ismeretek bővítéséhez úgy, hogy egy költőre koncentrálnak.

„A Petőfi 200, az Élő költő című projektünkben többféle kis programot indítunk. Január 1-jén elindítottuk, hogy mindennap megjelenik közösségi platformjainkon egy Petőfi vers. Azért, hogy ismerkedjünk vele, hogy olvassuk, hogy kedveljük, hogy megismerjük Petőfit. Arra gondoltunk, hogy vannak olyanok, akik szeretnek szavalni. És ha szeretnek szavalni, akkor mondják el ezeket a verseket, küldjék el nekünk a videót, és amikor sorra kerül maga a vers, ezeket a szavalatokat éppen úgy hozzátesszük, mint a zenés megjelenítéseket, hiszen a Petőfi verseket elég gyakran meg is zenésítették” – tájékoztatott Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Megyei Levéltár igazgatója.

A legnépszerűbb versek videóit március 15-ig várják a Megyei Levéltárban, de minden felvételt közreadnak majd a következő hetekben. Az online előadások és a versek mellett a másik népszerű irodalmi forma a kvízjáték. A kérdezz-felelek témája szintén a 200 éve született költő, Petőfi Sándor.

„Minden hónap első napján megjelenik majd egy kvíz Petőfiről, és aki ezt jól megoldja, azt július 19-én a projektzárókor meginvitáljuk az Országos Levéltárba, és természetesen a Petőfi Múzeumba is egy látogatásra. És ha Levéltár vagyunk, és ismereteket akarunk közvetíteni, akkor a harmadik – szintén az online felületen – egy előadássorozat lesz. Megmutatjuk Szatmár és Petőfi kapcsolatát, illetve Petőfi és a régió kapcsolatát. Igyekszünk majd kitekinteni a versek által, a források révén, illetve az építészet bemutatásával” – mondta az igazgató.

Két előadás elérhető már a Levéltár online felületein. Bakajsza András fényeslitkei irodalmár nyitotta a sorozatot Szatmár és Petőfi kapcsolatával. Ismert, hogy a költőt idekötötték legszebb évei. Házassága, a Tisza, vagy Koltó, a mézeshetek helyszíne.

Január 22-én került fel dr. Szilágyi László tanár, történész előadása, Kölcsey-életérzések és a 200 éves Himnusz címmel. Izgalmas és változatos, fiatalos és forradalmi lendületet említ az előadó a gyarapodó események kapcsán.

„Ami egy kicsit személyes, és közelre akarja hozni Kölcseyt, a gyermek Kölcseyt, és azt is, aki eljutott egy nagyon mély ponton keresztül ahhoz, hogy talán lemondva a saját családról, lemondva mindenről, mégis keresi a kapaszkodókat. Az Örökkévalóhoz fordul, és azt a családot, a közösséget a nemzetben találja meg. Erről szól az előadás, és azt a kérdést teszi fel, hogy milyen csillagállásra volt szükség ahhoz, hogy egy ember sorsa, a vers minden egyes sora, és a későbbi történelem, mely igazolta, hogy ez lesz a magyar nemzeti himnusz, találkozzanak” – fogalmazott dr. Szilágyi László történész, a Zrínyi Gimnázium tanára.

A levéltári bicentenáriumi sorozat a tervek szerint július 19-én zár, hiszen addig tart a 200 nap. Február 18-án jön az újabb előadás. Csorba Dávid, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója festményről idézi majd meg Petőfi alakját. Kiss Kálmán a Lubyak és Petőfi kapcsolatáról beszél, de téma lesz Koltó, és a feleségek felesége, Szendrei Júlia is. Március 15-től Molnár Ferenc Petőfi-előadását találják a Megyei Levéltár közösségi felületein.