Peter Šrámek; már magyarul álmodom!

Hatalmas tortát kapott egy nyíregyházi étteremben Peter Šrámek. A közkedvelt énekes ugyanis tizedik alkalommal töltötte meg az érkerti Reneszánsz Éttermet. A szlovák származású, de már közel tíz éve Magyarországon élő énekes, talán még soha nem volt ennyire sikeres. Peter énekelte fel azokat a betétdalokat, amelyek az egyik kereskedelmi csatorna Zámbó Jimmyről készült sorozatához készültek. Šrámek gyerekkora óta rajong a „magyar popkirályért”, most pedig úgy érzi, a sorozat hatására még azok is szívesen hallgatják a dalait, akik nem voltak Jimmy-rajongók.         

- Péter! Azt lehet, hogy tudod, Nyíregyházát szlovákok alapították, de azt nem gondolom, hogy csak ezért szereted a várost. Áruld el, miért jársz ilyen gyakran hozzánk?  

- A nyíregyházi Reneszánsz Étterem tulajdonosa, Szendeczki Gábor keresett meg, hogy lenne-e kedvem náluk fellépni. Látta a Jimmy-sorozatot és azonnal a rajongójává vált. Ráadásul nemcsak a sorozat nyerte el a tetszését, a dalokat is rögtön megkedvelte. Úgy tudom, hogy a feleségének kezdte el mondogatni; „meg kellene hívni az étterembe Pétert”! Amikor felhívtak, jólesett, hogy egy vállalkozó ennyire szeretné, ha eljönnék fellépni, de bevallom, arra nem számítottam, hogy engem így fognak a vendégek fogadni. A rajongásig szeretve lenni, az piszok jó érzés! És tegyük hozzá, a sorozat után először Nyíregyházáról kerestek meg, vállalnék-e egy ilyen speciális produkciót. Tizedik fellépésemre tortával készültek. Ettől elakadt a lélegzetem! Hozzáteszem itt, Nyíregyházán minden adott egy jó bulihoz, a kiváló ételek mellé, igyekszem anyait-apait beleadva énekelni. A vendégek pedig láthatóan hálásak, többen döntöttek már úgy, ha jövök fellépni, akkor rájuk számíthatok, azonnal megveszik a vacsorajegyet.

- Mit szóltál ahhoz, hogy ilyen sikert aratott A király című sorozat, benne a te dalaiddal?

- A Jimmy-nosztalgiának különösen örültem. Amikor itt, Magyarországon felfedeztek, titkon azt reméltem, hogy lesz majd egy emlékműsor, esetleg dokumentumfilm, amiben elénekelhetem a leghíresebb slágereit. Az régóta köztudott, hogy nagy tisztelője vagyok Zámbó Jimmynek. Azt hiszem, A király című sorozattal minden vágyam teljesült. A közönségtől mindig azt hallottam, mennyire hasonlít a hangunk. Szóval, vártam, reméltem, titkon mindig bíztam benne, hogy megcsörren a telefon és felkérnek egy ilyen produkcióra. Amikor megkerestek, azonnal igent mondtam! Egy másodpercig sem gondolkodtam. Csak az aggasztott, hogy jól fog-e szólni? Nem lesz-e akcentusom? Iszonyú sok időt töltöttem a stúdióban, hogy ezek a dalok úgy szóljanak majd, hogy a magyar közönség egyből megszeresse.

- Milyen fogadtatásra számítottál? Volt benned egy kis félsz, mit mondanak majd a megrögzött Jimmy-rajongók?

- Volt bennem félsz, hogy mit fog szólni a közönség. Nem akartam, hogy megszóljanak, miért egy szlovák énekli Jimmy magyar nótáit, egy echte magyar produkcióban. Hihetetlenül örültem, hogy a sorozat mellett, engem is azonnal elfogadtak. Tegyük hozzá, ezt a sorozatot eddig csak az RTL streaming oldalán lehetett megtekinteni. El sem tudom képzelni, milyen lesz a fogadtatása, ha majd az ingyenesen fogható tévécsatornán is leadják!

- „A Király – Filmzene & Symphonic" című dupla album Fonogram-díjat kapott az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma kategóriában. Lesz folytatás?

- Többek között ezen felbuzdulva, beszélgettünk Joós Istvánnal, a Magneoton igazgatójával, folytassuk-e ezt a vonalat tovább. Az kiderült, hogy ezt várják tőlem az emberek, ezért lesz folytatása is a munkának. Ilyen stílusú dalok biztosan születnek majd. Csicsák Norbi barátommal, és Joós Istvánnal azon vagyunk, hogy hasonló hangzásvilágú nóták szülessenek.  

 

Büszke vagy a rajongótáborodra?

- Szeretek Magyarországon énekelni. Első pillanattól fogva elismertek, elfogadtak engem. Lassan 10 éve vagyok a pályán, soha nem éreztették velem, hogy „szlovák” vagyok. Soha nem ért emiatt támadás. Mindig mindenki segíteni akart, még akkor is, amikor még nem beszéltem magyarul. Engem abszolút elfogadtak és befogadtak, sőt, érzem, hogy szeret a közönség. Ezért is imádom Magyarországot! A legjobb döntést hoztam, amikor ideköltöztem, amikor itt kezdtem új életet. Ennek így kellett lennie. Azt érzem, hogy most nagyon jó helyen vagyok.

- Elárulod, hogy milyen nyelven álmodsz?

- Már magyarul álmodom. Mindenki megkérdezi tőlem; igen ma már magyarul álmodom. Ezt a nyelvet használom a legtöbbet. Persze otthon, a családom körében szlovákul beszélünk, de álmodni már magyarul álmodok.