PénzSztár megyei selejtező – Pénzügyi és gazdasági feladatok

 

A Nyíregyházi Egyetem adott otthont a PénzSztár elnevezésű Hazai és Határon túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Verseny megyei selejtezőjének. A két internetes előválogató után ma, 15 csapat mérte össze tudását, országszerte 23 helyszínen. A megmérettetés célja, hogy a gyerekek számot adjanak a már meglévő pénzügyi, gazdasági, illetve vállalatirányítási tudásukról és bővítsék is azokat, a feladatok megoldásán keresztül.


Érdekes feladatok a megyei selejtezőn


– Van olyan, amikor egy adott szöveget ki kell egészíteni, ezen kívül van amikor konkrét időpontokra kérdezünk rá, amelyek pénzügyi, gazdasági eseményekkel kapcsolatosak. Előfordul olyan is mikor hibás szövegben kell megtalálni a hibát, vagy adatokat kell összepárosítani, illetve számítási feladatokat is szoktunk adni – mondta el dr. Vonza Andrásné, a NAV Képzési Intézetének képzési főreferense.

A megyei fordulókon helyszínenként, öt darab négy fős csapat vett részt. A diákok a játék során semmilyen külső segítséget, segédletet nem használhattak. A zsűri javította a kitöltött feladatlapokat, de voltak összetettebb kérdések is.


– Nekünk azt kell majd elbírálnunk zsűriként az egyszerűbb kérdések esetében, hogy maga az adott választás helyes-e, az összetettebb kérdések esetében pedig, hogy hogyan használják a diákok ezeket az információkat, milyen következtetésekre jutnak, milyen levezetéseket tudnak majd az állításaik mögé tenni –
mondta el Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója.


Nyíregyházi iskola is szerepelt a versenyen

 

Nyíregyházáról a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulói vettek részt a versenyen, a tanulók örültek, hogy bejutottak a megyei selejtezőre.

– Szeretjük a gazdasági földrajzot ezért úgy gondoltuk, hogy jó ötlet erre jelentkezni. Órák után közösen készültünk fel erre a versenyre tanárunk segítségével – mondta el Gagna Bálint a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákja.

A selejtezők után a döntő következik, ahol a nyertesek értékes jutalomban részesülnek majd.

 

Kanócz Rita