Pedagógusnap – Kiváló tanárokat, tanítókat, óvónőket köszöntöttek a Váci Mihály Kulturális Központban
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyházának nagy erőssége, hogy kiváló munkát végző pedagógusai vannak, akik tehetséges diákokat nevelnek. Így szólt a csütörtök délutáni pedagógusnapi ünnepségen a polgármesteri köszöntő. A közgyűlés döntése alapján Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa Margócsy Emil-díjat, illetve öt pedagógusnak Oktató Nevelő Munkáért Vietórisz József-díjat adományoztak.

A többi ünnephez hasonlóan a gyerekeink életének meghatározó szereplőiről is megemlékezünk a padagógusnapon. Hazánkban 1952-ben ünnepelték először ezt az alkalmat június első vasárnapján. Ez alkalomból adtak át kiváló tanítói és tanári okleveleket, kitüntetéseket.

„Mindig is úgy éreztem, hogy az iskolai évek, az oktatás egy ember életében meghatározó dolog” – kezdte pedagógusnapi köszöntőjét dr. Kovács Ferenc polgármester. „Hála Önöknek, hogy ezt a hivatást választották! Emberekkel foglalkozni nehéz dolog, pláne gyerekekkel, s mint tudjuk egyre nehezebb.” Oktatásról, szakképzésről, munkahelyekről, gazdasági fejlesztésről, fiatal családok támogatásáról beszélt aztán a polgármester.

„A háttérben Önök vannak, az oktatás, mert enélkül ez nem megvalósítható. Nyíregyházának nagy erőssége – régóta így gondolom -, hogy kiváló munkát végző pedagógusaink vannak, akik tehetséges diákokat nevelnek. Tehát Önök a maguk részét megteszik, csak ez ennél összettetteb dolog. Jó lenne elérni, hogy minél nagyobb arányban  maradjanak itthon a gyerekeink, unokáionk, rokonaink, mert ez mindenki számára fontos lenne!” - mondta köszöntőjében a polgármester, Dr. Kovács Ferenc.

A „Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa” „Margócsy Emil-díjat” Dévényi Zoltánnak adományozta a közgyűlés. A kitüntetett korábbi iskolája a RIDENS egy speciális iskola, ahová autisták, Down-szindrómás fiatalok, testi- és enyhe értelmi fogyatékossággal élő diákok járnak. Ma már nem csak szakképzés, hanem gimnáziumi osztály is működik az iskolában.

„Sehol sem könnyű vezetőnek lenni – hangsúlyozta Dévényi Zoltán –,  a gyerekek itt is gyerekek, ugyanazokat a csibészségeket követik el, mint mindenhol máshol.”

„A sikert sehol nem adják ingyen. A gyereknek is meg kell dolgozni, a kollégáimnak is meg kellett érte dolgozni, mindig. De büszke vagyok arra, hogy nagyon jó eredményt értünk el velük, hiszen országos szakmai versenyeken a döntőben szoktak lenni, szép helyezéseket szoktak hazahozni. A gyerekeink, akik a gimnáziumi osztályba járnak, érettségi vizsgát tesznek, és haladnak tovább az életben.” - fogalmazott Dévényi Zoltán, a RIDENS Gimnázium, Szakgimnázium, Szakiskola és Kollégium nyugalmazott gyakorlati oktatásvezetője.

Diákjaik képességei nagyon eltérőek. Lesz, aki betanított munkás lesz, más szociális intézménybe kerül, újabbak pedig továbbtanulnak, most is van diákjuk pl. a Nyíregyházi Egyetemen. A pedagógiai programjuk szerint egyéni módszerek kellenek, minden egyes gyerekhez.

Nyíregyháza közgyűlése további kitüntetéseket ítélt meg a kiválók között a legkiválóbbaknak. Öt pedagógus kapott szakmai tevékenysége elismeréseként „Oktató-Nevelő Munkáért” „Vietórisz József-díjat.”

Magyar tanító és könyvtár szakon végzett a következő kitüntetett, akit iskolavezetőként az üdít fel, ha tanít, ha a gyerekek között lehet az orosi iskolában. Ugyanolyan szeretettel, türelemmel és kitartással fordul diákjai felé, mint példaképe, az édesanyja, aki több, mint 40 évig tanított.

„A gyerekek egy külvárosi iskolában úgy nőnek fel, mintha falusi környezetben lennének. Mindenkit ismerünk. Családias a légkör. Igaz, hogy most már több mint 200 gyerek van az iskolában. 62-en voltunk, amikor én elkezdtem a tagintézmény vezetését. Nagy örömünkre négy évvel ezelőtt visszakaptuk a felső tagozatot, és így bővült az iskola tanulói létszáma. Úgy, ahogy bővült a tantestület és az alkalmazotti  közösség létszáma is. Annak ellenére, hogy többen vagyunk, mint 200, minden  gyereket személyesen ismerünk, minden gyereket nevelünk, minden gyereket oktatunk, mindenki.” - nyilatkozta iskolájáról Kapu Tiborné, a Bem József Általános Iskola Herman Ottó Tagintézményének vezetője.

Az Oktató-Nevelő Munkáért Vietórisz József–díjat kapta még az ünnepségen Ilcsik Jánosné, a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kertvárosi Csicsergő Tagintézmény vezetője, óvodapedagógusa.

Multné Dankó Ágnes, a Nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI intézményvezetője, gyógypedagógusa, szakértője.

István János Zsoltné, a Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézmény pedagógusa, és Nagyné Balla Judit Mariann, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium magyar-olasz szakos tanára, szakértő, tanfelügyelő.

Az ünnepség végén a Móricz Zsigmond Színház műsorát a Három Tenor nevű formáció adta, akik megzenésített versekkel, klasszikus slágerekkel szórakoztatták a vendégeket. 

Kapcsolódó galéria

Városi pedagógusnap 2023