Patás angyalok Nyíregyházán
Lovasterápiával fejlesztik az autista gyerekeket a Fedeles Lovardában. A Most Élsz Egyesület jóvoltából a Bárczi Gusztáv Általános Iskola néhány fogyatékossággal élő autista tanulója 6 hónapon keresztül vehet részt a különleges programban.

Énekszóval, lóháton fejlesztik a gyermekeket a Fedeles Lovardában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával tavaly októberben indult program célja, hogy integrált környezetben a lovak különleges energiáit és képességeit kihasználva segítsék a tehetséges autista gyermekek fejlődését.

 

Táltos segítők

 

– A projekt vezetője nem véletlenül választotta a lovakat segítőül. Ezeket az állatokat ugyanis már gyerekkorunktól archaikus lényként csodáljuk, táltosnak hívjuk őket, ami nem véletlen, hiszen fantasztikus dolgokra képesek, különleges, amit a gyermekek világában hoznak létre – fogalmaz Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke.


További képekért kattintson a fotóra!

A programot egy országosan is egyedülálló terápia teszi hatékonnyá, amely a gyermek és a ló viszonyán alapszik. Pócsik Gábor évek óta foglalkozik lovaskultúra-oktatással. Elmondása szerint, amikor fölül az ember a ló hátára, akkor a jógameditációval megegyező tudatállapotba kerül. – A terápiához a lovakat nem szabad zaklatni, nyugodtnak kell lenniük, ők ugyanis a munkaállatok. Az eredményhez nagy együttműködést kell tanúsítaniuk, ez pedig a jámborság. A jámbor állat, amely kiszámítható módon reagál és a munkavégzésben a társunk lehet – teszi hozzá a lovaskultúra-oktató.

 

Látványos fejlődés

 

A gyermekek hetente két alkalommal vesznek részt a foglalkozásokon. Az elmúlt 4 hónap viszonylatában a terápiának köszönhetően sokuknál lényeges fejlődés figyelhető meg. Kiss Sándorné ikerpárja rendszeresen jár a terápiára. A kicsik a négy hónap alatt egyre érthetőbben kommunikálnak és beindult náluk a beszéd is.

 

Nyílt nap

 

A Madarak és Fák ünnepén rendezett nyílt napra a Bárczi Gusztáv Általános Iskola diákjai, pedagógusai, szülők, valamint a Pedagógiai Szakszolgálat vezetője is meghívást kaptak, így ők is bepillantást nyerhettek a program menetébe, valamint közösen fát is ültettek az esemény tiszteletére.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)