Elsősegélynyújtó és csecsemőápolási verseny
Ebben az évben is megrendezte a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a Megyei Elsősegélynyújtó és Csecsemőápoló Versenyt. A megmérettetésre általános és középiskolás diákok jelentkezhettek, akik szombaton az eseménynek helyet biztosító Bánki Donát középiskolában, a megyei döntőben mérték össze tudásukat.

Minden évben megrendezi a Magyar Vöröskereszt azt az elsősegélynyújtó és csecsemőápoló versenyt, amire a megye általános és középiskolás diákjai jelentkezhettek. Ebben az évben 17 elsősegélynyújtó és 8 csecsemőgondozó csapat nyerte meg a területi versenyt, így a megyei döntőben ők mérték össze tudásukat.

 

Cél, hogy mindenki tudjon életet menteni

 

Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója azt mondta, számukra nagyon fontos az elsősegélynyújtás és az anyaság népszerűsítése, hiszen az anyák napját Magyarországon 1925-től a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére tartjuk. Az igazgató hozzátette, elsősegélynyújtásból pedig nagyon szeretnék azt, ha legalább minden ember tudna valamilyen szinten elsősegélyt nyújtani, például egy hirtelen szívhalál esetén fent tudnák tartani a keringést addig, amíg a mentő megérkezik.

A versenyzőkre összetett feladatok vártak, mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudásukról számot kellett adni. Volt, hogy égési sérülést kellett ellátni, de a vízből mentett újraélesztést is bemutatták a versenyzők. A feladatra sokat készültek a diákok.

 

Segítenek, ha kell

 

Alexa Barbara társaival Mátészalkáról érkezett az Esze Tamás Gimnáziumból. A középiskolás lány azt mondta, mindannyian letették az elsősegélyvizsgát, ami nagyon tetszett nekik. Hozzátette, szeretnek foglalkozni azzal, hogy megmentenek másokat, és jónak tartják azt, hogy veszély esetén nemcsak állnak a sérült felett, hanem képesek segíteni rajta.

 

Folytatás Veszprémben és Szegeden

 

Az összetett feladatokban az elsősegélynyújtó csapatok közül gyermek kategóriában az ajaki Tamási Áron Általános Iskola csapata, középiskolás kategóriában a Főnix Kárpátokért Egyesület diákjai Vásárosnaményból, felnőtt kategóriában pedig a nyíregyházi Zay Anna Szakközépiskola diákjai kerültek ki győztesen, ők részt vehetnek Veszprémben az országos versenyen. A csecsemőgondozók közül a mátészalkai Képes Géza Általános Iskola csapata és a záhonyi Kandó Kálmán Középiskola diákjai bizonyultak a legjobbnak, ők Szegeden képviselik majd a megyét az országos bajnokságban.

M. E.