Pásztorforgatag a Múzeumfaluban  - Hamisítatlan őszi vásári hangulat várja az érdeklődőket
Pásztorforgatag a Múzeumfaluban - Hamisítatlan őszi vásári hangulat várja az érdeklődőket

Hagyományteremtő céllal rendezi meg a Sóstói Múzeumfalu idén első alkalommal, október 17-én a Pásztorok világa című rendezvényt a skanzenben.

Ősszel történt a pásztorok elszámoltatása, így a múzeumfalu pásztorforgataga Vendel napjához esik közel. Aki ezen a napon ellátogat a skanzenbe, hamisítatlan őszi vásári hangulat részese lehet. Már a nap elején Petrilla Attila a pásztorélet rejtelmeibe kalauzolja a látogatókat délelőtt két alkalommal is, 9.30-kor és 10.30-kor. Megújult a kisvárdai kovácsműhely épülete, ahol 10 órakor a Hodossy-hagyatékot mutatják be. A pásztorembert pásztorkutya nélkül el sem tudjuk képzelni, így 11 és 13 órakor pásztorkutya-bemutatót tartanak a barabási iskolaudvaron. „Vígan élem világom” címet visel talán a legaktívabb programelem, mely során a jánkmajtisi portán pásztortánc-bemutató és bojtáravatás lesz három alkalommal.

Ízletes nedűk

Érdemes lesz a bojtáravatás próbatételeit végigcsinálni, mert aki sikeresen teljesíti a feladatokat, jutalomban részesül. A vendégek betekintést nyerhetnek a pásztorok által használt eszközök készítésébe, így pásztorműves-fafaragó, bőrdíszműves- és kovácsbemutatón vehetnek részt. Megyénkben is előszeretettel használták a hajdúböszörményi csengőket, melyeket kamara tárlat keretében ismertet meg gyűjtőjük, Fekete Barna. A legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen egész nap lesz pulyasarok a Lenka műhelye jóvoltából, s természetesen lehet majd csuhézni, gyertyát mártani és báránykát készíteni a kijelölt portákon. A nagyobbak segédkezhetnek az őszi munkák elvégzésében, a kukorica és a szõlõ feldolgozásában. Pásztorételek (öhön, birkapörkölt, pásztortarhonya, babgulyás és ökörszem) és a Nyíregyházi Borháló jóvoltából ízletes nedűk kóstolója várja a pásztorforgatag látogatóit. A faluközpontban elmaradhatatlan a helyi termelők és kézművesek vására.

A belépő ezen a szombaton felnőtteknek 1200 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 forint.