Pásztorételeket kóstolhatnak a Sóstói Múzeumfaluban!
Pásztorételeket kóstolhatnak a Sóstói Múzeumfaluban!

Pásztorok világa címmel idén is lesz pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban. Október 16-án, délelőtt 10 órától délután 4 óráig várják izgalmas programokkal a látogatókat.

Október közepén, Vendel napján egykoron a pásztorok számadása és a jószágok behajtása történt. Ekkor rendeztek vásárokat, s lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, találkozásokra is. A Sóstói Múzeumfaluban tavaly rendeztek először olyan programot, amely a pásztorok mindennapjait mutatta be, de az olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy idén folytatják a hagyományt.

Az ágyúk is megszólalnak

Jövő hét szombaton a pásztorforgatagra kilátogatók láthatnak csikós bemutatót, kipróbálhatják az íjászatot, lovas kocsizhatnak az Árpád-kori faluban és a pásztorok által használt eszközök készítésébe is betekintést nyerhetnek. Mi több: a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület a kari­kásostor-bemutató mellett még deresre húzást és asszonyverést is szervez. A bátrabbak rönkdobó és petrencerúdtartó versenyen mérettethetik meg magukat, a nap folyamán pedig többször is ágyúlövés hirdeti majd, hogy az őszi forgatag kezdetét vette. A hamisítatlan vásári hangulatról és a vendégek mulattatásáról a Kuckó Művésztanya gondoskodik.

Fosztás, morzsolás, darálás

A rendezvény részeként az őszi betakarítási munkákban is kipróbálhatják magukat a látogatók, megismerhetik a kukorica-feldolgozás munkafázisait (fosztás, morzsolás, darálás), a napraforgó-bugázást és a szőlőpréselést, sőt kézművesedhetnek is. Lehetőség lesz gyertyamártásra, fazekaskodásra és gyógyteakóstolásra – tájékoztatott a Sóstói Múzeumfalu, kiemelve, hogy a műhelyekbe újra élet költözik, láthatják, hogyan dolgozik a kovács és a mézeskalács-készítő. A legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen egész nap kosaras körhinta és népi játszóház várja majd őket. Persze, senki nem marad éhen: pásztorételeket kóstolhatnak a rendezvényre látogatók, a faluközpontban pedig elmaradhatatlan a helyi termelők és kézművesek vására.

 

A felnőttek 1000 Ft/fő, a gyermekek 500 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes.