Nyíregyháza, a jövő városa: a lakosságot is bevonnák
Nyíregyháza, a jövő városa: a lakosságot is bevonnák

Bár a kelet-európai tagállamokban már elterjedt forma, hogy egy-egy városfejlesztés során kikérik az ott élő emberek véleményét, Magyarországon az efféle részvételen alapuló tervezés még gyerekcipőben jár, Nyíregyháza ebből a szempontból azonban úttörő lehet. A MEGAKOM Kft. ugyanis online kérdőíves felmérést, rajz- és fotópályázatokat, tematikus work­shopokat, valamint osztályfőnöki órákat szervez és valósít meg a szabolcsi megyeszékhelyen pont annak érdekében, hogy az egészen kicsiktől az idősebb korosztályig, bárki kifejthesse, milyennek képzelné el a jövő Nyíregyházáját.

Az 1997-ben Nyíregyházán alapított és azóta is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megyeszékhelyen működő MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. kiemelt feladatának tartja, hogy a lakosság egyre tudatosabban alakítsa környezetét, a városfejlesztési tevékenységek során egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a  lakossági részvételen alapuló tervezés. A vállalkozás egyik fontos célja, küldetése a közösségek aktív bevonása a város jövőjének tervezésébe, konkrét fejlesztési projektek megvalósításába. Ennek érdekében a tanácsadó iroda elkezdte a „Nyíregyháza, a jövő városa” – Közösségépítés és a helyi identitás erősítése a lakossági részvételen alapuló városfejlesztés erősítésén keresztül című, úgynevezett CLLD projektjének megvalósítását.

– Fontosnak és előremutatónak tartjuk, hogy a városlakók meg tudják osztani elvárásaikat. Legyenek ötleteik, segítsenek problémák megvalósításában, és legyenek hajlandóak bekapcsolódni ezekbe, hiszen akkor a városi környezet is az õ igényeikhez fog fejlődni, vagyis javulhat egy város népességmegtartó ereje – ismertette a projektet Kézy Béla, a MEGAKOM Kft. ügyvezetője, hozzátéve, az emberek nincsenek hozzászokva, hogy aktív résztvevői legyenek egy város formálásának, éppen ezért ezt a gondolkodásmódot különböző módszertanokkal el kell kezdeni felépíteni, városunkban is. Tulajdonképpen ez a projekt lényege, hogy ezt úgymond kikísérletezzük. A nagyobbak mondják el, hogyan kellene Nyíregyházát fejleszteni, a kicsik pedig akár rajzolják le, hogy milyen várost szeretnének.

A projekt keretében, a fentebb ismertetett célok elérése érdekében, a MEGAKOM Kft. online kérdőíves felmérést, rajz- és fotópályázatokat, tematikus workshopokat, valamint osztályfőnöki órákat szervez és valósít meg a közeljövőben:

1. OFF- ÉS ONLINE KÉRDÕÍVES FELMÉRÉS – A városi lakosság körében széles körű OFF- ÉS ONLINE KÉRDÕÍVES FELMÉRÉS lebonyolítása városfejlesztéssel kapcsolatos témakörökben: Hogyan látják a városukat? Mennyire ismerik városukat? Milyen javaslataik vannak a jövőbeli fejlesztések vonatkozásában? Mi szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat a városban? Mivel lehetne a városi lakosságot motiválni, hogy aktívabban részt vegyenek városfejlesztési döntések meghozatalában?

2. INTERAKTÍV WORKSHOPOK – A városi lakosság szemléletformálása és tudatosítása különböző városfejlesztési témakörökben: városi környezetvédelem, helyi értékek védelme, részvételen alapuló tervezés fontossága. A szemléletformálás és tudatosítás mellett a workshopok (min. 4 db) keretében a résztvevők tematikus városfejlesztési javaslatainak, igényeinek felmérése.

3. VÁROSFEJLESZTÉSI IGÉNYEK, ELKÉPZELÉSEK FELMÉRÉSE INNOVATÍV MEGOLDÁSOKKAL – „Milyen városban szeretnék élni?” – lakossági városfejlesztési igények, elképzelések felmérése innovatív megoldásokkal: online rajz- és fotópályázat megvalósítása a városi fiatal lakosságra fókuszálva.

4. VÁROSFEJLESZTÉSI OSZTÁLYFÕNÖKI ÓRÁK – „Találjuk ki városunkat” – városfejlesztési OSZTÁLYFÕNÖKI ÓRÁK lebonyolítása Nyíregyháza egyes középfokú oktatási intézményeiben: a szükséges módszertan kialakítása, a kiválasztott középiskolából két-három tanár számára tréning tartása – „teach the teacher” módszer alkalmazása, osztályfőnöki órákon való részvétel, az órákon megszületett eredményekről, javaslatokról összefoglaló készítése.

5. ÖSSZEFOGLALÓ SZAKMAI DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE – A program keretében elért eredmények dokumentálása, szakmai elemzések készítése, a főbb városfejlesztési irányok definiálása.

 

A tevékenységekhez kapcsolódó felhívások a CLLD projekt  Facebook-oldalán  (Jövő Városa Nyíregyháza | Facebook)  és a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. weboldalán (Pályázatok – MEGAKOM) érhetők el.