Partnerünk, Gorlice – Útikalauz a fény városához

Gorlice egy dél-lengyelországi város az Alacsony-Beszkidekben, mellyel Nyíregyháza 2006-tól ápol partneri együttműködést. Hozzánk hasonlóan nagyszerű turisztikai adottságai vannak, és egyre többen keresik fel külföldről is szép fekvésének, gazdag történelmének köszönhetően. A kölcsönösség jegyében fogadják szeretettel a Napló olvasói ezt az ottani önkormányzat Információs és Promóciós Irodájának munkatársától, Justyna Baktól kapott hívogatót, útikalauzt, mert noha Lengyelországból sok látogatónk van nyaranta, de mi sem csalódhatunk, ha észak felé vesszük az irányt, akár hosszabb időre is. Ráadásul nincs is messze!

Gorlice a lengyel–szlovák határ közelében található. Mindazok számára kiváló lehetőséget nyújt, akik szeretnének elvonulni a város zajától, lelkileg feltöltődni. Lengyelországban egyébként is számos olyan hely létezik még, amely nem tartozik a turisztikailag felkapott területekhez, ennek ellenére számos értékkel rendelkezik, mint például az Alacsony-Beszkidek, amelyek fővárosa Gorlice.

Mi teszi vonzóvá? A számos itt található természeti érték – hegyi túraútvonalak, erdők –, valamint hogy az I. világháborúban beírta magát a történelembe. Gorlice a világ kőolajiparának egyik bölcsője is. A Ropa folyó völgye a kezdetektől ismert bőséges kőolajforrása révén. A Kőolajipari Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a „MAGDALENA” látogatói megismerhetik a város kőolajipari történelmét és emléktárgyait.

A petróleum fénye

Gorlicéhez szorosan kapcsolódik a petróleumlámpa tervezője és feltalálója, £ukasiewicz Ignacy, aki 1853– 1858 között itt élt és dolgozott. £ukasiewicznek köszönhetően 1854-ben a Wegierska és Kosciuszki utca sarkán – amely egykor magyar kereskedelmi útvonal volt – gyulladt fel először a petróleumlámpa a világon!

Osztrák–magyar emlékhely

Itt zajlott az a csata az I. világháború folyamán, amelyik megváltoztatta Európa sorsát. 1915-ben május 2-án kezdődött a központi hatalmak hadseregének az offenzívája az orosz hadsereg ellen. A Gorlicei áttörést a legnagyobb csataként tekintik a keleti fronton – több mint 20 ezer katona halt meg. Erre a tragikus eseményre számos építészeti emlék, háborús temető emlékeztet – 3930 osztrák– magyar katonát hantoltak itt el.

A Regionális Múzeumban számos emléktárgy, fegyverzet, egyenruha, valamint interaktív makett és a panoptikum is megtekinthető.

Világörökségi listán

Érdemes megemlíteni, hogy Gorlice 5 műemléke az UNESCO Világörökség Listáján található. A Szent Michelangelo templom Binarowában, a Szent Apostolok, Fülöp és Jákób temploma Sekowában, az ortodox templom Owczaryban, a görögkatolikus templom Kwiatonban és a Szent Michelangelo görögkatolikus templom Brunary Wyznében egyaránt elbűvöli az épített örökség szerelmeseit.

Aktív (téli) kikapcsolódás

Ezen a környéken a sport és aktív szabadtéri tevékenység kedvelői sem fognak biztosan unatkozni. Annak, aki nem kedveli a tömeget, Gorlice város és környéke tökéletes helyszín nyáron és télen egyaránt. Nemcsak a túrázók számára ideális, hanem a síelők is megtalálják számításaikat. A Magura Nemzeti Park és tájvédelmi körzet rengeteg turisztikai útvonallal rendelkezik. Sífutók számára 80 kilométeres útvonal ajánlható, amelyen felfedezhetik a régió gyönyör tájait, az Alacsony-Beszkidek és a Szandeci-Beszkidek varázslatos panorámáját. Gorlice közelében 4 különböző nehézségű sípálya, 30 sífelvonó található.

 Sípálya Magura Małastowska Małastów-ban http://www.skiparkmagura.eu/

• Sípálya Małastów http://www.osir.gorlice.pl/nasze-obiekty/wyciag-narciarski

• Sípálya Smerekowiec http://www.wyciag-smerekowiec.pl/

• Sífelvonó Sękowa Ski http://www.wyciag-sekowa.pl/

Bármelyik sípályán lehetőség van síoktatást is igénybe venni profi oktatókkal, valamint sífelszerelések kölcsönzésére is. Díjmentes parkolók, éttermek és szálláshelyek nagy választéka várja a téli sport szerelmeseit. Kevés hó esetén műhó biztosított minden sípályán. A sífelvonók többségének ülőliftje van, amelyeknek köszönhetően a vendégek gyönyörködhetnek a lélegzetelállító látványban.

Gyógyturizmus

Ugyanakkor a régióban a gyógyturizmus is virágzik. A kezdetektől fogva működnek gyógyfürdők Wapiennében és Wysowában, gyógyhatású vizeik elismertek.

http://www.wapienne.pl/pl

http://wysowa-zdroj.pl/

Gorlicében számos szálloda és egyéb szálláshely várja a vendégeket. A város éttermeiben a regionális konyha megkóstolására is lehetőség adódik.

• Hotel „Margot” *** www.hotelgorlice.pl

• Hotelik „Dark Pub” www.darkpub.pl

• „Dom na Wzgórzu” www.domnawzgorzu24.pl

• „Dwór Karwacjanów” www.muzeum.gorlice.

„U Kryształka” www.noclegi.gorlice.pl

• "Sokolskie Chaty" www.sokolskiechaty.pl

• „Willa Ludwinów” www.willaludwinow.pl

• „Anna” www.noclegi-gorlice.pl

• „Pod Młyńskim Kołem” www.noclegi-gorlice.prv.pl

• „Schronisko turystyczne PTTK” http://www.pttkgorlice.pl/o-nas/schroniska-gorskie/schronisko-na-magurze-malastowskiej/

Egyéb szálláshelyek:

https://magurskakraina.pl/en_US/

A helyiek azt mondják, már csak ezekért is érdemes hosszabb időre tervezni, ha kikapcsolódás gyanánt a Beszkidek felé vesszük az irányt... 

Mi is népszerűek vagyunk náluk

Az elmúlt öt évben 90 százalékkal nőtt a Lengyelországból érkező vendégek és 45,37 százalékkal nőtt az általuk itt töltött vendégéjszakák száma a KSH adatai alapján. 2017. évben 4293 lengyel turista kereste fel Nyíregyházát, akik 10 489 vendégéjszakát töltöttek városunkban. A küldő országok közül a 3. helyet foglalják el mind a vendégek, mind a vendégéjszakák tekintetében. 2018. évre még nem áll rendelkezésünkre az éves statisztika, mely februárban várható, de az 1–11. hónapot tekintve ismét dobogós helyet foglalnak el a lengyel vendégek a vendégéjszakákat illetően.

– tájékoztatott kérdésünkre Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.